:

:

TV Most

clock

April 26, 2024   13:21

0

90

U Leposaviću održana promocija knjige ,,Pukovnik Pavle Blažarić - Memoari''

U Galeriji Centra za kulturu "Sava Dečanac" u Leposaviću, održana je promocija knjige "Pukovnik Pavle Blažarić - Memoari". Njegov život ispunila su četiri rata u kojima je učestvovao kao oficir vojske koja je slavila blistave pobede. 

U rukopisu je srpski pukovnik i četnički vojvoda hronološki beležio događaje koji su mu obeležili život. Njegovi navodi o važnim istorijskim događajima u kojima je učestvovao i oni preneti iz druge ruke, uglavnom se slažu sa istorijskim činjenicama. 

O memoarima Pavla Blažarića govorili su istroričar Zoran Đorđević, koji je i učestvovao na uređenju drugog izdanja knjige, kao i inženjer mašinstva Vasilije Galjak.

"Pukovnik Vojvoda Bistrički ostavio je izuzetne memoare sa kraja 19. i početka 20. veka do 1942. godine. To je jedna izuzetno bogata knjiga koja ima mnogo istorijskih podataka, mnogo novih istorijskih podataka kako o vojsci, tako i o narodu i to bi valjalo pročitati, jer tu nema improvizacije, istinito je sve što je napisao", rekao je Đorđević. 

On je istakao da se kroz memoare pukovnika Blažarića može videti ko su bili prijatelji, a ko neprijatelji Srba, kako nekada, tako i do dana današnjeg. 

"Mi smo to pokušali večeras da sagledamo u sklopu ovovremenih događaja, kako se srpska država stvarala, kako se srpska država oslobodila i srpski narod se oslobađao od vekovne turske okupacije, ko su nam bili saveznici u tim vremenima, ko su nam bili neprijatelji, a to se u suštini nije promenilo do današnjih dana. Tu možemo sagledati neku svoju sudbinu, tragediju i svoju budućnost. Dosta je ovim prostorima dao u svojim knjigama i pravnik u penziji Žarko Kostić koji je iz ovih krajeva, a posle i svojom knjigom "Rodu svome posluži se verno" tako da zajedno sa ovim memoarima, ako se uzmu te knjige u ruke može se sagledati ovaj prostor na jedan složeniji način i videti sve šta su Srbi u ovim proteklim vremenima i vekovima ovde istrpeli i ostali na ovom prostoru", istakao je Đorđević. 

Vasilije Galjak smatra da su memoari Pavla Blažarića autentični i da bi svaki Srbin trebao da ih pročita. 

"Ja sam već rekao da su ovo jedni od najboljih memoara do kojih sam ja došao jer su prepuni priča o čemu je govorio gospodin Đorđević. Postoje još samo memoari od Vasilija Trbića iz te četničke akcije u Makedoniji koji su preneli autentične uspomene i koje bi trebalo većina Srba da pročita i ima u kući", rekao je Galjak. 

On dodaje da je Blažarić bio inteligentan i snalažljiv pa je u trenutku znao da se snađe kako bi ostao živ. 

"To je ta autentičnost što je on pisao o onome o čemu je preživeo, gde je bio. Ima priča o tome da je 1915. godine povredio nogu, bila mu je u gipsu u vreme povlačenja i onda se snašao tako što je nekom crnogorskom ministru zaplenio auto u Peći pod uslovom da ga prebaci do Podgorice i tako je preživeo. Bio je čovek pametan, razuman, snalažljiv, jer lako je biti komandir čete u bataljonu gde ima dosta vojnika, ali kada si ti u šumi sam, onda je potrebna inteligencija i snalažljivost, a on je mnogo toga prošao i napisao", kazao je Galjak. 

Izdavač drugog izdanja knjige "Pukovnik Pavle Blažarić - Memoari (1887 - 1943)" je Centar za kulturu "Sava Dečanac".

Izvor: TV Most, Kosovo onlajn; Foto: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva