:

:

TV Most

clock

Jul 04, 2023   16:01

0

95

U PKS održana četvrta radionica u okviru "Kripto karavana Srbije"

U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je održana četvrta radionica u okviru „Kripto karavana Srbije“ na kojem su preduzetnici, vlasnici mikro, malih i srednjih preduzeća, bili u prilici da steknu nova znanja o digitalnoj imovini i nauče kako da započnu ili prošire već postojeći biznis u ovoj oblasti poslovanja.

"Kripto karavan Srbije" prethodno je održan u Subotici, Somboru i Kikindi, a direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić je najavila dolazak digitalnih eksperata u gradove širom Srbije u narednim mesecima. 

"Cilj je da preduzetnicima, vlasnicima mikro, malih i srednjih preduzeća predstavimo na koji način oni mogu da upravljaju i posluju sa svojom digitalnom imovinom. Smatramo da je ova vrsta poslovanja budućnost", istakla je Simanić.

Edukativnu radionicu „Kripto karavana Srbije“ u Beogradu, organizovali su Sektor preduzetništva Privredne komore Srbije u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam AP Vojvodine.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević ističe da je uloga Sekretarijata i PKS da omoguće privrednicima da dobiju neophodno znanje o digitalnoj imovini,  kako bi bili konkurentniji na domaćem i stranom tržištu, a srpska privreda zadržala pozitivan trend rasta.

Ivan Andrejević iz subotičke kompanije "CTB Crypto & Consulting" objasnio je da, iako je poslovanje u segmentu digitalne imovine u Srbiji unazad par godina uređeno zakonom, i dalje predstavlja tabu temu.

Zato će, dodaje Andrejević, učesnici radionica imati priliku da u narednim mesecima slušaju, ne samo kako da izbegnu moguće prevare u ovoj oblasti, već i o tržišnim potencijalima digitalne imovine u svrhu uspešnog poslovanja.

Operativni direktor kripto menjačnice ECD Marko Matanović, naveo je da pravna lica mogu da počnu da se bave trgovinom kripto valutama kroz kupovinu, naplatu ili kreiranje neke svoje kriptovalute ili tokena. 

"U našem poslovanju imamo iskustva sa pravnim licima koja deo svojih sredstava žele da ubace u kripto valute, jer dugoročno veruju da će njihova vrednost rasti, ili veruju da će bolje proći ukoliko čuvaju u fiat valuti ili nekim drugim oblicima", istakao je Matanović. 

Smanjenje izloženosti prema banci, kaže Matanović, povod je za pravna lica da investiraju u kripto valute poput bitkoina. 

"Bitkoin je prva stvar na svetu koju je čovek izmislio, koju čuvate na adekvatan način, niko ne može da vam je otuđi i niko ne može da vas spreči da uđete ponovo u posed toga", rekao je Matanović. 

Matanović je dodao da banke imaju svoju svrhu, međutim, kako navodi, neka pravna lica žele da smanje rizik držanja sredstava na bankovnim računima. 

Prema njegovim rečima, frilenseri i preduzetnici mogu koristiti transakcije u kripto valutama, jer mogu biti jeftine i brze.

"Dosta Ukrajinaca i Rusa koji su došli u Srbiju su otišli sa kriptom iz svojih zemalja, to je bio najjednostavniji način da izvuku neku imovinu koju imaju. Postoji i ta opcija da firme koje imaju poslovanje sa Rusijom koja je pod sankcijama i bankarski sistem ne funkcioniše, jednostavno usluge naplati kriptom", objasnio je Matanović. 

Ovlašćeni računovođa i poreski savetnik za kripto Miloš Praštalo, rekao je da se prijava poreza na kapitalne dobitke podnosi u slučaju da ste vi u jednom momentu prodali kripto valute i zaradili na njima.

"Poreseka stopa od 15 odsto se utvrđuje na razliku između nabavne vrednosti i prodajne vrednosti, kada ste prodali kriptovalutu", rekao je Praštalo. 

Praštalo je naveo da kada fizičko lice proda kripto valutu i na račun primi novac, ima rok od 120 dana od isteka kvartala da podnese poresku prijavu.

Andrejević Andrea iz kompanije "CTB Crypto & Consulting" navela je da prema podacima za zemlje Balkana, stanovnici Srbije najviše koriste kripto valute u odnosu na druge zemlje iz regiona.

"Dva odsto stanovništva u Srbiji koristi kripto valute, dok  zaostajemo u odnosu na evropski prosek koji je 3,5 odsto, ili za SAD gde imamo 14 odsto stanovništva koje investira", navela je Andrejevićeva. 

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

PKSKripto karavan Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva