:

:

TV Most

clock

Avgust 13, 2020   15:41

0

103

U ponedeljak počinje realizacija programa "Moja prva plata"

Realizacija programa Vlade Srbije "Moja prva plata" počeće od ponedeljka, 17. avgusta, a u Privrednoj komori Srbije kažu da se pripreme za njegovo sprovođenje privode kraju, te da se očekuje veliko interesovanje i poslodavaca i mladih.

Vlada Srbije je izdvojila više od dve milijarde dinara za program koji će obuhvatiti stručno osposobljavanje 10.000 mladih do 30 godina u kompanijama na konkretnim radnim mestima, a koji sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, uz podršku Ministarstva finansija, Kancelarije za IT i eUpravu i PKS.

Mladima će stručno osposobljavanje u kompanijama omogućiti da steknu prvo radno iskustvo na konkretnim poslovima, a u PKS navode da je osnovna ideja programa da se podstakne zapošljavanje mladih, poveća mogućnost njihove zapošljivosti, kao i da se reši problem nedostatak kadrova u privredi.

U okviru programa devetomesečnog ospobljavanja u kompanijama država je mladima obezbedila mesečnu naknadu u iznosu od 20.000 dinara za one koji konkurišu sa stečenim srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara mesečno za mlade sa visokim obrazovanjem, a pokriće i određene troškove za slučaj povrede na radu ili profesionalne bolesti.

Postoji mogućnost da i poslodavci daju određene naknade mladima, kada prepoznaju da su među kadrovima koje su odabrali za stručno osposobljavanje oni koji će odgovoriti njihovim potrebama.

Poziv za prijavu poslodavaca u okviru programa objaviće NSZ, a prijavljivanje će biti preko sajta "Moja prva plata" do 25. septembra, gde će unositi opis radnih pozicija, poslova, radnih zadataka i ostale uslove koje očekuju da kandidat koji je zainteresovan da kod njih obavlja stručno osposobljavanje ispuni.

Mladi, odnosno kandidati koji žele da se osposobljavaju u kompanijama, mogu da se prijave od 1. do 15. oktobra preko aplikacije koju kreira Kancelarija za IT i eUpravu u saranđi sa PKS, Nacionalnom službom za zapošljavanje, uz podršku Ministarstva finansija i Vlade, dok će se od 1. novembra obavljati povezivanje kandidata i poslodavaca koji su oglasilili radne pozicije.

"Mladi mogu da se prijave za neograničeni broj pozicija, a što se tiče poslodavaca, svi uslovi će biti definisani javnim pozivom Nacionalne službe za zapošljavanje, takođe i na sajtu NSZ biće oglašen poziv i vidljivi uslovi i u skladu sa tim uslovima i instrukcijama poslodavci će se prijavljivati", kaže za Tanjug Mirjana Kovačević iz Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS.

Navela je da će program biti prilika za mlade da steknu i svoja prva radna iskustva, te da program "Moja prva plata" nudi mogućnost poslodavcima da pronađu kadrove za određena zanimanja koja su inače teško nalazili, da podmlade svoj tim i osposobe mlade u skladu sa potrebama njihovih kompanija.

"Uslov jeste da mladi budu bez radnog iskustva. Ovo će biti prilika da uđu u realno radno okruženje i da se u okviru programa osposobljavaju za samostalan rad na konkretnim radnim pozicijama koje će oglasiti poslodavci", navela je Kovačević.

Objasnila je da se program odnosi na sve grane delatnosti, nezavisno od veličine privrednog subjekta, te da će ovaj program naročito biti od koristi i značaja za preduzetnike, mikro i male privredne subjekte, jer će im omogućiti da relativno brzo i lako dođu do kadrova.

"Ovaj program omogućava brzu selekciju kadrova baš zahvaljući aplikaciji koja se kreira u okviru Kancelarije za IT i eUpravu. Selekcija kadrova je skupa aktivnost, zahtevan posao, što velike kompanije obavljaju sa lakoćom, ali preduzetnicima, malim i mikro privrednim subjektima biće u tom kontekstu jako velika podrška", rekla je Kovačević.

Za mlade će to, dodaje, biti prilika da steknu prva radna iskustva, jer je to najčešće pirlikom nalaženja prvog posla jedan od zahteva poslodavaca.

Po isteku devetomesečnog osposobljavanja, Kovačević kaže da će verovatno neki od kandidata zaključiti ugovore o radu sa kompanijama u kojima će obavljati stručno osposobljavanje.

Objasnila je da realizacija programa počinje kada se zaključe trojni ugovori između kompanija, NSZ i mladih, te da se očekuje da u prvoj ili drugoj nedelji novembra krenu prva osposobljavanja mladih u kompanijama.

"Dalje osposobljavanje traje devet meseci. Naravno, sve zavisi od toga koliko su se prepoznali poslodavac i mlada osoba. Ukoliko nema nekog zadovoljstva saradnjom, ugovor o saradnji se može prekinuti u svakom trenutku", rekla je Kovačević.

Napomenula je i da će se preko NSZ naknada direktno isplaćivati mladima na stručnom osposobljavanju koje će im pružiti prve šanse da steknu radno iskustvo kako bi se što pre uključili u posao.

Inače, stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji je 25,5 odsto, a zaključno sa aprilom, na evidenciji NSZ bilo je oko 60.000 registrovanih nezaposlenih mladih do 30 godina sa završenom srednjom i visokom školom.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva