:

:

TV Most

clock

Februar 11, 2021   14:46

0

133

U pripremi sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Ukrajine

U pripremi je sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Ukrajine, izjavio je ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič i izrazio nadu da će taj sporazum uskoro biti potpisan.

On se u Domu Narodne skupštine sastao sa predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom Stefanom Srbljanovićem, sa kojim je razgovarao o intenziviranju saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa za oba naroda.

Ambasador Ukrajine je izrazio zadovoljstvo što poslaničku grupu prijateljstva sa Ukrajinom broji 24 narodna poslanika iz šest različitih poslaničkih grupa što, dodao je, govori o većoj zainteresovanosti narodnih poslanika u odnosu na prethodni saziv.

Interesovao se za intenziviranje parlamentarne saradnje, kroz uzajamne posete i sastanke, kako članova poslaničkih grupa prijateljstava, tako i članova odbora za spoljne poslove i odbora za evropske integracije dva parlamenta, navodi se u saopštenju Narodne skupštine.

Naglasio je da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje, ali i ukazao na uzajamnu podršku u okviru međunarodnih organizacija, naglasivši da Ukrajina podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da Kosovo i Metohiju smatra njenim sastavnim delom.

Ambasador Ukrajine interesovao se za sanaciju otpada iz Potpećkog jezera, koje je usled otapanja snega i kišnice i zakrčenja reke Lim, postalo vodena deponija.

Srbljanović je informisao ambasadora da je zahvaljujući ministarki za zaštitu životne sredine Ireni Vujović i rukovodstvu Srbije jezero očišćeno i sanirano.

Podsetio je da je Lim reka koja protiče kroz Crnu Goru, Bih i Srbiju i dodao da sve države sprovode mere prevencije kako se ovaj slučaj ne bi ponovio.

Srbljanović se složio sa stavom ambasadora da postoji prostor za unapređenje saradnje u svim oblastima, naročito u oblasti ekonomije, s obzirom na potencijale i interese dve zemlje.

Ukazao je na zajedničke istorijske činjenice koje povezuju dva naroda i podsetio da je u Novom Sadu otkrivena spomen bista ukrajinskom pesniku Tarasu Ševčenku.

Takođe, izrazio je zahvalnost administraciji Ukrajine na podršci teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i stavu Ukrajine o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Sagovornici su ocenili da su spoljnopolitički ciljevi obe države, pre svega, očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemalja, kao i ostvarivanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji, u što skorijoj budućnosti.

Takođe, naglasili su da će se založiti za realizovanje sporazuma o slobodnoj trgovini dveju zemalja, koji je u pregovorima, kao i da Narodna skupština u skorije vreme ratifikuje sporazum o bezviznom režimu za boravak državljana obe zemlje u trajanju do 90 dana, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Танјуг

SrbijaUkrajinaslobodna trgovina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva