:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 03, 2023   13:52

0

92

U Srbiji od petka trodnevna žalost, građani i deca polažu cveće i pale sveće kod OŠ ,,Vladislav Ribnikar"

Vlada donela odluku o trodnevnoj žalosti počevši od petka do nedelje, nastava će popodnevnoj smeni u beogradskim školama  je otkazana. Nastava će sutra otpočeti sa minutom ćutanja.

Tim psihologa je promptno pozvan da se učenicima, zaposlenima i roditeljima pruži adekvatna pomoć. Nezamislivo je kada vidite te scene kako je bilo toj deci, pa i tom čuvaru i nastavnicima, rekao je resorni ministar Branko Ružić.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je saučešće porodicama žrtava, navodeči da decu roditeljima niko ne može da vrati.

Zahvalio je na hrabrosti nastavnika i svih koji su pokušali da spreče tragediju.

"Nezamislivo je kada viditete scene kako je bilo deci koja su doživela strah čuvara i nastavnika koji su pokušali da spreče tragediju i zaštitite ono što je za njih najsvetije, a to su deca", rekao je Ružić.

14:33 - Nasilje ne nastaje u školama, to je društveni fenomen

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da škole nisu izolovana ostrva, kao i da nasilje ne nastaje u školama, već da je reč o društvenom fenomenu.

"Mi smo, iz tog razloga, oročili rad jedne radne grupe koja je izašla sa devet jasnih predloga u tom smislu. Određeni zakoni oko kojih je javna rasprava završena pre četiri ili pet dana, pretrpeće izmene i dopune. Takođe, podzakonska akta su već pripremljena. To je samo jedan delić mozaika, imajući u vidu da škole nisu izolovana ostrva i da to nasilje ne nastaje u školama. Ovo je društveni fenomen", poručio je Ružić na konferenciji za medije povodom jutrošnje pucanjave u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Odgovarajući na pitanje novinara koje će mere država preduzeti kada je reč o promociji nasilja u društvu, ministar prosvete je rekao da je jedan od predloga radne grupe povećanje kapaciteta stručnih saradnika, pedagoga, psihologa i defektologa.

"Ovim fenomenom moramo svi da se pozabavimo. Mislim da je ovo danas poslednji alarm kako i na koji način razrešiti sve ono što se dešava u našem društvu, pa i u našem obrazovnom sistemu, kada govorimo o fizičkom, verbalnom i digitalnom nasilju", rekao je Ružić.

On je naveo da je svim školama, ne samo OŠ "Vladislav Ribnikar", na raspolaganju stoje timovi za asistenciju.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je, na istoj pres konferenciji, apelovala na sve koji imaju neki problem da se jave psiholozima i pedagozima.

"Svi oni koji imaju bilo kakav problem treba da se javi svojim pedagozima i psiholozima u školi i očito je došlo vreme da zaista imamo timove ljude koji će se baviti mentalnim zdravljem, posebno naše dece", rekla je Grujičić.

Odgovarajući na pitanje novinara o curenju informacija iz institucija i licitiranju o broju preminulih i povređenih, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je da ne bi tvrdio da su informacije izašle iz institucija.

"Tužilaštvo radi svoj deo posla i naravno da nas obavezuje da mi ne možemo da izlazimo sa informacijama, zato i nismo mogli da saopštimo inicijale preminulih. Drugo, ta deca su morala da odu i do bolnica, tako da, nažalost, društvene mreže čine čuda i mislimo da je i ovo jedan od tih elemenata, jer je na internetu sve izašlo odmah posle hapšenja izvršioca dela", rekao je Gašić.

Dozvoliti porodicama da isprate svoje najmilije

Imali smo sadržajan i emotivan razgovor sa predsednikom Vučićem, premijerkom Brnabić i koliko danas kao vlada, izaći ćemo sa još jasnijom slikom. Apel je da dozvolimo porodicama preminulih da svoje najmilije isprate na miru i da svi koji u ovome vide "političko lešinarenje" da dozvole decentan rok da se ovakva tragedija sagleda iz svih aspekata...

Grujičić: Ovo je moje najstrašnije iskustvo, uskoro dostupan telefon za psihološku pomoć 

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je saučešće roditeljima koji su decu danas izgubili i zahvalila radnicima hitne pomoći koji su izašli na teren.

Institut za mentalno zdravlje objaviće broj telefona na koji će moći da se jave svi kojima bude trebala psihološka pomoć, rekla je ministarka.

“Za 40 godina radnog staža ovo je možda najstrašnije moje iskustvo kao lekara i čoveka“, rekla je Grujičićeva.

Govoreći o stanju povređenih, ministarka je rekla da su šestoro dece i nastavnica u zdravstvenim ustanovama u Beogradu – troje dece u Tiršovoj, četiri pacijenta u Urgentnom centru.

Dva dečaka koja su u Tiršovoj zadobila su povrede donjih ekstremiteta su stabilno i van životne opasnosti, dok je devojčica koja je zadobila prostrelnu povredu glave kritično.

"Urađeno je sve što je moglo da se učini, ali oštećenje je veliko i za njen život se još bore", rekla je ministarka.

U Urgentnom centru je troje dece, devojčica sa prostrelnom povredom trbuha i povredama ruku. Ona je u stabilnom stanju. Dečak koji je zadobio povredu noge je u operacionoj sali.

"Dečak koji je zadobio prostrelnu ranu kroz grudni koš i vrat ima povredu kičme, 5. i 6. vratnog pršljena i on je najteže povređen. Još traje operacija, moraće više intervencija da ima, nešto sada, nešto kasnije", rekla je ministarka.

Nastavnica je u kritičnom stanju. Ona ima povrede karlice i ruku i još je u sali.

Načelnik beogradske policije: Počinilac pozvao policiju posle napada, planirao likvidacije 

Načelnik beogradske policije Veselin Milić rekao je da su nemi pred ogromnom ljudskom tragedijom koja izaziva tugu i bol i pripadnike MUP-a obavezuje da informiše o realnom činjeničnom stanju.

Naveo je da je jutros oko 8.40 dežurnu službu policije pozvala zamenik direktora škole Ivanka Jovanović i rekla da je dete u školu ušlo sa vatrenim oružjem i da nasumično puca. Odmah su upućene patrole policije.

"Nakon toga je u 8.42 pozvalo NN lice i predstavilo se kao Kecmanović Kosta. Rekao je da je pucao u više lica u OŠ Vladislav Ribnikar, ulica Kralja Milutina broj 10. Dolaskom policije na lice mesta utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane navedenog dečaka koji je i pozvao našu dežurnu službu kojom prilikom je stradalo osam učenika škole, od čega sedam devojčica i jedan dečak", rekao je Milić.

Naveo je da se radi o S. N. (2009), B. A. (2011), A. B. (2011), A. D. (2009), K. N (2010) M. A (2009), E. K. (2009), A. Č. (2009), kao i radniku obezbeđenja.

Istakao je da je povređeno još četvorica dečaka i dve devojčice, kao i učiteljica S. T.

Građani i deca polažu cveće i pale sveće kod OŠ "Vladislav Ribnikar"

Građani i deca danas polažu cveće i pale sveće u blizini OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, javlja izveštač T a n j u g a sa lica mesta.

Većinu okupljenih ispred škole čine deca. 

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

RužićGrujičićOŠ Vladislav Ribnikarpucnjavatrodnevna žalost
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva