:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2023   19:45

0

162

U Štrpcu održan seminar "Savremena medicina" iz oblasti urologije

Seminar pod nazivom "Savremena medicina" iz oblasti urologije koji se odnosi na oboljenja prostate održan je danas u Domu kulture “Sveti Sava” u Štrpcu, a jedan od predavača bio je italijanski urolog David Pikoloti.

Direktor Doma zdravlja u Štrpcu doktor Saša Krstičić, koji se na početku seminara obratio prisutnima, istakao je da je od velikog značaja što je poznati italijanski doktor objasnio koje su to inovativne metode u lečenju prostate.

Takođe, dodao je, bilo je i reči koje su savremene metode prilikom lečenja štitne žlezde.

“Bilo je govora o savremenim metodama lečenja benigne hipertrofije prostate. Ranije se sve polagalalo na hiruški intervenciju gde se pacijent smesti u bolnicu, a posle intervencije postoji rizik od krvarenja i infekcije i niz drugih komplikacija. Sad se ide na to da se minimalno invazivno pristupa prostati. Posebnim aparatom se ubrizga vodena para pod temperaturom od 90 stepeni u prostatu i vremenom prostata atrofira smanjuje se njena veličina i time se olakšava mokrenje. Za 10 minuta se završava procedura i ide se kući jer nema krvarenja” ističe Krstičić.

Direktorka "Italijan medikal Grup" Angelika Korica kaže da je savremena metoda u lečenju prostate počela da se primenjuje u Italiji još pre dve godine.

“Radi se o novoj tehnici gde se ubrizgava para za razliku od tradicionalne metode koja se koristi u celom svetu ne samo na Balkanu, i zove se transureteralna sekcija gde se pomoću električne termoenergije skida polako prostata. Ovim putem ubacuje se para direktno u prostatu pod 90 stepeni celzijusa gde pod dejstvom tela siđe na 50 stepeni. U toku nekoliko dana para izjede tumor koji izađe kroz kateter. Prednosti za pacijenta su te što ne mora da se koristi anestezija totalna ili spiralna. Iznad svega što je važno je to da pacijent ne leži u bolnici", kaže ona.

Po završetku seminara, sve zainteresovane meštane pregledao je čuveni italijanski urolog u Domu zdravlja u Štrpcu.

Cvetko Stojanović koji je imao priliku da ga doktor Pikoloti pregleda kaže da je zadovoljan jer je čuo mišljenje vrhunskog urologa koji mu je objasnio koju terapiju i na koji način da koristi.

“Pregledao me je i objasnio koje lekove da pijem i saopštio mi je dijagnozu” rekao je Stojanović.

Seminaru su prisustvovali predstavnici opštine, zdravstveni radnici, učenici srednje medicinske škole kao i meštani Štrpca.

Izvor: Kosovo online; Foto; Kosovo online

KiMŠtrpceurologijaDavid Pikoloti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva