:

:

TV Most

clock

Januar 14, 2015   12:05

0

117

U Siriji poginuo mladić iz BiH, pre njega još 26

Porodica Suada Šabića iz mesta Bosanska Bojna u opštini Velika Kladuša dobila je obaveštenje da je on pre tri dana poginuo u Siriji.

Tu informaciju preneo je mladić iz Sanskog Mosta koji je zajedno sa Šabićem otišao u Siriju, prenosi sarajevski list "Dnevni avaz".

Prema dostupnim informacijama, oni su se ka Siriji uputili krajem 2013. godine a porodice navodno nisu ništa znale o njihovim ciljevima.

Šabićev otac Rifet ranije je potvrdio da mu se sin tek naknadno javio iz Sirije kazavši da je tamo u jednom vojnom kampu na obuci.

Rifet Šabić tada je ukazao i na povezanost celog slučaja sa Bilalom Bosnićem, neformalnim vođom selafijske zajednice u BiH koji je u septembru 2014. godine i uhapšen zbog podsticanja na terorizam.

Protiv Bosnića je podignuta optužnica i on sada u pritvoru čeka početak suđenja.

Pozivajući se na izvore iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH(SIPA), "Avaz" navodi da je 150 državljana BiH otišlo da se bore na strani islamskih terorističkih organizacija u Siriji.

Prikupljeni operativni podaci govore i da je njih 26 tamo i poginulo.

U BiH su 2014. godine stupile na snagu izmene krivičnog zakona po kojima je pridruživanje paravojnim jedinicama i učestvovanje u sukobima u inostranstvu kvalifikovano kao krivično delo nakon čega je smanjen broj odlazaka na sirijsko ratište.

"Od stupanja na snagu ovog zakona evidentiran je odlazak oko 30 osoba oba pola i različite starosti na strana ratišta kao i povratak dve osobe", naveli su iz SIPA uz objašnjenje da su te dve osobe bile privedene u sklopu akcije u kojoj je uhapšen i Bosnić.

Izvor: Nezavisne novine

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva