:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 10, 2021   10:00

0

109

Učesnici Samita stigli u Beograd, među njima i Naserov sin

Delegacije učesnika komemorativnog Samita Pokreta nesvrstanih koji se održava sutra i prekosutra, a među kojima je i sin nekadašnjeg predsednika Egipta i jednog od osnivača Pokreta Gamala Nasera, stigle su danas na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu.

 

Među delegacijama su ministri spoljnih poslova Sudana i Palestine, Marjam Almahadi i Riald Malki, asistent ministra spoljnih poslova Egipta Ehab Badavej, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Libije Mohamed Isa, pomoćnik ministra spoljnih poslova Arapske lige Ahmed Khatabi, ambasador pri UN Kube Pedro Kvesta.

Takođe, u Beograd su stigli i zamenik ministra spoljnih poslova Tadžikistana Husejin Mahmurad, prvi zamenik ministra spoljnih poslova Uzbekistana Farhad Arziev, kao i generalni sekretar ministarstva spoljnih poslova Singapura Li Long.

Na aerodromu ih je dočekao državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović.

Gužva je danas na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, jer od jutros stižu brojne delegacije, koje će sutra i u utorak učestvovati na samitu povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja.

Oko podneva su u Beograd stigli predsedavajući Generalne skupštine UN Abdulah Šaahid, kao i državna ministarka za spoljne poslove Indije Menakši Leki, kao specijalni izaslanik indijskog premijera Narendre Modija.

U Beograd su doputovali ministri Gvajane, Haitija, Katara, Indonezije, Somalije, Malija, Bangladeša, Sent Kits i Nevis, Jemena...

U Beograd je danas stigao i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, koji će, kao gost, učestvovati na Samitu pokreta nesvrstanih.

Čavušoglua je na aerodromu "Nikola Tesla", dočekao državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović.

U Beograd je, takođe, stigao i ministar spoljnih poslova Venecuele Feliks Plasensija.

U glavni grad Srbije doputovali su i diplomatski predstavnici Gvineje Bisao, Bocvane i Kapo verde.

Zvaničnici zemalja članica Pokreta nesvrstanih i posmatrača učestvovaće na komemorativnom skupu u Beogradu, kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta i prve konferencije.

Dolazak na konferenciju u Beograd potvrdilo je više od 100 delegacija, a oko 45 njih predvodiće minisitri spoljnih poslova.

U Beogradu, na najvećem multilateralnom skupu u Evropi ove godine, očekuje se i učešće nekoliko predsednika i premijera.

Domaćini Samita, koji će u ponedeljak i utorak biti održani na Sajmu, su Srbija i Azerbejdžan, a Beograd svoje goste dočekuje, kao i pre šest decenija, sa zastavama svih zemalja učesnica koje se mogu videti duž auto-puta, ali i u centru grada.

Izvor: T a n j u g

Pokret nesvrstanihBeograd
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva