:

:

TV Most

Foto: T a n j u g/AP

clock

April 18, 2024   11:01

0

37

Udari IDF-a na grad Gazu, desetine poginulih

Intezivni udari IDF-a na grad Gazu, desetine poginulih i povređenih, javlja Vafa.  Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u blizini granice sa Libanom. 

Izraelska vojska intenzivno granatira južna, jugozapadna i istočna područja grada Gaze, javlja palestinska novinska agencija Vafa.

Desetine poginulih i povređenih.

Sirene u Metuli u blizini granice sa Libanom

Sirene koje upozoravaju na nadolazeće projektile oglasile su se u Metuli, gradu na severu Izraela, blizu granice sa Libanom.

Evropski savet osudio napad Irana na Izrael, najavio nove sankcije Teheranu

Evropski savet, izvršno telo Evropske unije unije, osudio je na vanrednom dvodnevnom samitu u Briselu nedavni napad Irana na Izrael, naglašavajući podršku za izraelsku bezbednost i najavljujući dalje sankcije protiv Irana, naročito u vezi sa dronovima i raketama.

"Smatramo da je veoma važno učiniti sve da se Iran izoluje", rekao je predsedavajući samita Šarl Mišel, dodajući da će nove sankcije Islamskoj Republici biti usmerene na kompanije koje se bave proizvodnjom dronova i projektila.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je važno da Izrael "ne odgovori sopstvenim masovnim napadom" i pozvao sve strane da pokažu izuzetnu uzdržanost i da izbegavaju bilo kakve radnje koje bi podigle tenzije, navodi se u saopštenju.

Prema zaključku Saveta iz marta, ponavlja se, da to telo pruža podršku rešavanju krize u Gazi bez odlaganja i to implementacijom Rezolucijom 2728 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ističe se da je neophodan "momentalni prekid vatre i bezuslovno puštanje svih talaca, kao i omogućavanje punog, brzog, bezbednog i neometanog pristupa humanitarnoj pomoći za Palestince".

ES ukazuje da je spreman da sarađuje sa svim partnerima na deeskalaciji tenzija na Bliskom istoku, kao i u Libanu, gde poziva sve strane na posvećivanje primeni Rezolucije 1701 SB UN.

"EU ostaje posvećena stabilnosti u Libanu, uključujući kroz veoma potrebne reforme i jačanje podrške Libanskim oružanim snagama", navodi se u saopštenju i dodaje se da će EU podržati libanske izbeglice, ljude izmeštene unutar te države i borbu protiv trgovine ljudima.

Ovi zaključci doneseni su posle jučerašnjeg sastanka Evropskog saveta.

IDF: Pogođene lokacije Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) navode da su preko noći gađali lokacije Hezbolaha u južnom Libanu.

Pogođene su dve zgrade, ubijena su dva operativca Hezbolaha.

Ubijen Jusef Šabat, visoki zvaničnik Hamasa 

U raketnom napadu izraelske vojske ubijen je Jusef Šabat, šef Hamasovog odeljenja za ispitivanje unutrašnje bezbednosti Beit Hanuna. 

"Ova eliminacija značajno šteti istražnom odeljenju organizacije", navodu se u zajedničkom saopštenju IDF-a i Šin Beta.

Prema IDF-u Jusef Šabat je takođe služio kao oficir u obaveštajnom odeljenju Hamasovog vojnog krila, u njegovom bataljonu Beit Hanoun na severu Gaze.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva