:

:

TV Most

clock

Novembar 20, 2019   17:51

0

235

Udruženje žena Avenija – Laplje Selo, čuva tradiciju i promoviše vrednosti

U toku godine koja se polako bliži kraju, Udruženje poslovnih žena Avenija iz Lapljeg Sela bilo je naročito aktivno, kako kroz angažovanje žena, tako i u organizaciji manifestacija i u učestvovanju na brojnim događajima širom zemlje i regiona.

Na ovaj način, ovo Udruženje  pronosi glas o Kosovu i Metohiji i upoznaje žitelje drugih mesta sa našom kulturom, običajima i tradicijom. Nedavno su članice Avenije predstavile svoj rad i u Skoplju, a u toku godine u mnogim gradovima i na manifestacijama širom centralne Srbije.

Nakon tradicionalne Vidovdanske izložbe u porti manastira Gračanica, Avenija je u toku leta organizovala i sada već tradicionalnu manifestaciju Zlatne ruke Kosovke devojke, koja je veoma uspešno protekla sa velikim brojem učesnika.

– Prava lepeza rukotvorina bila je izložena ove godine na manifestaciji. Ne samo ručnih radova, nego je bilo i predmeta u ručnoj izradi od raznih materijala. Pedstavio se i Aleksandar Stajić koji izrađuje široku lepezu proizvoda, kao i ikone. Imali smo i ženu koja se bavi izradom nakita. Dakle, to je prilika da svi gosti vide šta sve ovde radimo i koliko je to stvarno vredno za sve one koji znaju da cene rukotvorine – kaže za emisiju “Gračanica – centar tradicije i kulture” Radio Gračanice, Gordana Đorić, predsednica Udruženja.

Gordana dodaje da manji broj mladih ljudi danas ceni tradicionalnu vrednost predmeta ručne izrade, ali da se tome uvek vraćamo i da će u svakoj generaciji biti i onih koji će to vrednovati.

Avenija ovu godinu završava uspešno. Ostaje da već sa početkom naredne godine krenu pripreme za učešće na mnogim manifestacijama, ali i za organizaciju onih već tradicionalnih.

Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva