:

:

TV Most

clock

Januar 10, 2024   13:30

0

75

Uhapšeni bivši poljski ministar Kaminski i njegov zamenik, tvrde da ih štiti pomilovanje predsednika

Poljska policija uhapsila je bivšeg ministra unutrašnjih poslova i zamenika ministra unutrašnjih poslova u predsedničkoj palati u Varšavi. Veliki broj pristalica stranke Pravo i pravda protestovalo je zbog hapšenja.

Marijuš Kaminski i Maciej Vasik osuđeni su prošlog meseca na dve godine zatvora zbog zloupotrebe položaja kada su vodili kancelariju za borbu protiv korupcije 2007. godine.

Nakon hapšenja, novi ministar unutrašnjih poslova Marčin Kjervinski napisao je da su "svi jednaki pred zakonom".

Ta hapšenja naglašavaju politička previranja između stranke Pravo i pravda i nove pro-EU koalicije.

Dvojica uhapšenih su u oktobru izabrani za poslanike ispred stranke Pravo i pravda i odbili su da priznaju sudsku odluku jer ih je poljski predsednik Andžej Duda pomilovao.

Iako su im oduzeti poslanički mandati Kaminski i Vasik, kao i predsednik Duda insistiraju na tome da su oni legalno izabrani poslanici zbog pomilovanja.

Veliki broj pristalica stranke Pravo i pravda protestovalo je ispred predsedničke palate u Varšavi tražeći hitno puštanje uhapšenih.

Kaminski započeo štrajk glađu; Duda obećava da se "neće smiriti" dok ne bude oslobođen

Bivši ministar unutrašnjih poslova Poljske Marijuš Kaminski otpočeo je štrajk glađu, nakon što je uhapšen i prebačen u zatvor. Kaminski je izjavio da je kao politički zatvorenik otpočeo štrajk glađu, jer smatra da to što je osuđen predstavlja akt političke osvete. Poljski predsednik obećava da se neće smiriti dok Kaminski i njegov zamenik ne budu oslobođeni.

Marijuš Kaminski, koji je započeo štrajk glađu, nakon što je sa svojim zamenikom Maciejom Vasikom uhapšen i prebačen u zatvor, izjavio je to učinio kao 'politički zatvorenik'. 

Izvor: RTS

PoljskaMarijuš Kaminskištrajk glađuPravo i pravdahapšenje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva