:

:

TV Most

clock

Septembar 21, 2020   15:06

0

47

Ujkani: Sporazum dobra inicijativa za pristup Evropskoj uniji

Izvršni direktor Saveta evropskih investitora Emruš Ujkani izjavio je da će sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa koji su potpisali Beograd i Priština, bez obzira na to što je dogovoren u Vašingtonu, biti veoma dobra inicijativa za pristup Evropskoj uniji.

"Mislim da je sporazum jako važan, kako za nas tako i za region. Bez obzira na to što je potpisan u "Beloj kući", sporazum možemo posmatrati kao doprinos našim integracijama, ne samo Evropskoj uniji već i na evropskom tržištu i šire", rekao je Ujkani u izjavi za Kosovo Onlajn.

On je dodao da je do sada bilo puno dogovora Beograda i Prištine i da su neki realizovani, a neki ne, i ocenio da i ubuduće bez SAD neće biti nikakvog sporazuma.

Prema mišljenju Ujkanija, tačku koja se odnosi na "mini-Šengen" treba pozdraviti, jer već postoji interesovanje investitora koji sada tzv. Kosovo vide kao povoljno mesto za poslovanje.

"Mini-Šengen treba da se desi što pre, ne vidim nikakvu negativnu stranu ove tačke sporazuma. Dobro je što je sada dogovoren jer se ne mogu sprovoditi drugi sporazumu bez slobodnog kretanja ljudi, robe i usluga. Mi smo u kontaktu sa brojnim investitorima koji su nam preneli da razmatraju opciju dolaska na naše tržište", rekao je Ujkani.

On smatra da, uprkos suprotstavljenim političkim stavovima Beograda i Prištine, na ekonomskom aspektu postoji napredak.

Ujkani je dodao da će politika uvek imati uticaj na ekonomiju i da Beograd i Priština imaju suprotna mišljenja o mnogim stvarima, ali da, što se tiče ekonomije, postoji progres.

"Bez konačnog rešenja uvek će biti problema. Posle ovog sporazuma potpisanog u Vašingtonu, lično mislim da smo došli do kraja i pronalaska jednog obostrano prihvatljivog rešenja. U suštini ovaj sporazum će imati doprinos ne samo na ekonomskom već i na političkom polju", smatra Ujkani.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva