:

:

TV Most

clock

Mart 10, 2020   16:38

0

174

Ukidanje viza sa Jermenijom poboljšaće ekonomsku i privrednu saradnju

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković sastala se sa predsednikom Narodne skupštine Jermenije Araratom Mirzojanom, koji boravi u dvodnevnoj poseti našoj zemlji. Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa Mirzojanom o unapređenju i daljem razvoju bilateralne saradnje.

Ovo je drugi susret predsednika dva parlamenta u kratkom vremenskom periodu, pošto je gost iz Jermenije u oktobru predvodio delegaciju na izuzetno uspešno organizovanom 141. zasedanju Interparlamentarne unije u Beogradu.

Gojkovićeva je istakla da Srbija i Jermenija imaju interes za unapređenje sveukupne bilateralne saradnje, a tome u prilog ide i današnje potpisivanje Memoranduma o razumevanju.

"Želim posebno da se zahvalim Republici Jermeniji što pokazuje veliko razumevanje za važno pitanje za Republiku Srbiju a to je svakako pitanje položaja Kosova i Metohije, i što nisu priznali samoproglašenu nezavisnost tog dela teritorije Srbije. Posebno je važno što Jermenija u međunarodnim telima ne glasa protivno interesima Srbije, a Srbija zna da ceni ovaj prijateljski stav", rekla je predsednica Skupštine i dodala da je Srbija otvorila ambasadu u Jermeniji i očekujem da to učini i Jermenija u Beogradu.

Odlukom Vlada Srbije i Jermenije ukinute su vize za nosioce običnih pasoša, a ono što će svakako unaprediti ekonomsku saradnju je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom čija je članica i Jermenija, rekla je Gojkovićeva.

Mirzojan se zahvalio na toploj dobrodošlici i istakao da se pridaje veliki značaj saradnji između dve skupštine prijateljskih zemalja i ocenio ulogu Parlamentarnih grupa prijateljstva kao posebno važnu. Dodao je da su srpski i jermenski narod povezani istorijskim i prijateljskim vezama, da saradnja seže daleko u prošlost i da su u mnogim teškim vremenima pokazivali razumevanje i saosećanje jedni prema drugima.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić, član Parlamentarne grupe prijateljstva sa Jermenijom u Narodnoj skupštini Srbije je naglasio da je ova poseta još jedna znak da dve države imaju odlične odnose i da uspešno razvijaju političku, diplomatsku, ekonomsku, kulturnu saradnju što mnogo znači za oba naroda: 

Uskoro početak rada Ambasade Srbije u Jerevanu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predsednikom parlamenta Republike Jermenije Araratom Mirzojanom o unapređenju i daljem razvoju bilateralne saradnje. 

Premijerka Brnabić je izrazila zadovoljstvo zbog posete jermenskog zvaničnika i naglasila da ona predstavlja potvrdu uzajamne težnje za učvršćivanjem i unapređenjem međudržavnih veza, a u skladu sa tradicionalno bliskim vezama dva naroda.

Kao dokaz čvrste opredeljenosti za jačanje odnosa, premijerka Brnabić je istakla i skori početak rada Ambasade Srbije u Jerevanu, kao i recipročno ukidanje viza za građane Srbije i Jermenije.

Premijerka Brnabić je izrazila zahvalnost Jermeniji na čvrstom i doslednom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Predsednik parlamenta Jermenije Mirzojan je istakao da su odnosi dve zemlje prijateljski i dobri i da je važno da se dalje razvijaju kroz širenje sveukupne saradnje i razmenu poseta na viskom i najvišem nivou.

Sagovornici su se složili da potencijal ekonomske saradnje nije dovoljno iskorišćen, kao i da ima prostora za intenziviranje saradnje u oblasti obrazovanja, IT sektora i poljoprivrede.

Izvor: RTS

SrbijaJermenijaBrnabićGojkovićMizrojan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva