:

:

TV Most

clock

Februar 22, 2022   7:58

0

130

Ukrajinska kriza: Dan nakon Putinove odluke, Evropa razmatra uvođenje sankcija Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je potpisao ukaz kojim priznaje nezavisnost Luganske i Donjecke narodne republike i naložio oružanim snagama da tamo obezbede mir. Dok se u Donbasu slavilo, pojedine države su odmah zatražile uvođenje sankcije Rusiji. I juče je kršeno primirje na istoku Ukrajine.

Stanovnici Donjecka izašli su sinoć na ulice kako bi proslavilipriznanje nezavisnosti samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike od strane Rusije.

Takvu odluku ruskog predsednika odmah su osudile mnoge evropske države, Amerika, kao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg optuživši Moskvu da nastavlja da potpiruje konflikt.

Očekuje se da će danas biti uvedene i sankcije Rusiji, to je bar eksplicitno najavila šefica britanske diplomatije Elizabet Tras, a i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj je najavio da će tu temu staviti pred ministre država članica.

Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju rekao da bi sankcije bile uvedene u svakom slučaju, a da bi razlog, i da ga nema, bio izmišljen.

KakoRIA Novosti javljaju, Putin je naložio oružanim snagama da obezbede mir u Lugansku i Donjecku.

U ponedeljak je Donbas ponovo bio granatiran, za šta Moskva krivi Kijev, dok iz Ukrajine navode da proruske snage napadaju sopstvene položaje, kako bi mogli da okrive centralne ukrajinske vlasti.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba juče je zatražio da se održi sednica Saveta bezbednosti UN, a isti zahtev je uputio i francuski predsednik Emanuel Makron.

UN su saopštile da u potpunosti podržavaju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine.

Zelenski: Priznanje kršenje suvereniteta Ukrajine

Predsednik Ukrajine Vlodimir Zelenski izjavio je da Kijev rusko priznanje samoproglašenih republika u Donbasu kvalifikuje kao kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Austrija najoštrije osudila rusko priznanje DNR i LNR

Austrijska Vlada sinoć je najoštrije osudila odluku predsednika Rusije Vladimira Putina o priznanju samoproglašenih Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR) na istoku Ukrajine.

Šolc, Makron i Bajden:Ovaj korak neće ostati bez odgovora

Jednostrani korak Rusije je jasno kršenje Sporazuma iz Minska i taj korak neće ostati bez odgovora, poručili su nemački kancelar Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron i američki predsednik Džozef Bajden.

Blinken: Sprečićemo Moskvu da profitira od Putinove odluke

Izvršna naredba predsednika SAD Džozefa Bajdena o zabrani ekonomskih aktivnosti između Amerikanaca i dve "pobunjeničke ukrajinske oblasti koje je Rusija priznala" imaće za cilj da spreči Moskvu da profitira od tog poteza, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Bajden potpisao uredbu o sankcijama za DNR i LNR

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je izvršnu uredbu kojom se zabranjuje ulaganje, trgovina i finansiranje koje bi obavljali građani Sjedinjenih Država sa samoproglašenim Donjeckom narodnom republikom (DNR) i Luganskom narodnom republikom (LNR), o čijem je priznanju juče ukaze potpisao ruski predsednik Vladimir Putin.

Izvor: RTS

UkrajinaDonjeckLuganskPutinEUSADsankcije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva