:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jul 11, 2023   8:45

0

94

Ukrajinska vojska: Rusija dronovima "šahid" napala Kijev, svi su oboreni; Eksplozije u Odeskoj oblasti

Rat u Ukrajini – 503. dan. Ukrajinska vojska saopštila je da je PVO tokom noći nad Kijevom oborila sve dronove iranske proizvodnje "šahid" koje je pokrenula ruska vojska. U Odeskoj oblasti, na jugu Ukrajine, noćas su se čule eksplozije, prenose ukrajinski mediji.

Rusija je protekle noći pokrenula vazdušni udar na Kijev, a, prema preliminarnim informacijama, ukrajinska PVO oborila je sve dronove iranske proizvodnje "šahid" koje je lansirala ruska strana, saopštila je ukrajinska vojska.

Šef kijevske vojne administracije Sergej Popko napisao je na Telegramu da su ruske snage napale Kijev iz vazduha drugi put od početka ovoga meseca.

Trenutno nema informacija o eventualnim žrtvama ili šteti.

Upozorenje o vazdušnom napadu na Kijev i druge delove na istoku Ukrajine trajalo je više od sat.

Ukrajinski mediji: Eksplozije u Odeskoj oblasti

U Odeskoj oblasti, na jugu Ukrajine, noćas su se čule eksplozije, prenose ukrajinski mediji.

U Odeskoj, Nikolajevskoj, Hersonskoj, Čerkaškoj, Poltavskoj i Donjeckoj oblasti na snazi je opasnost od vazdušnih napada.

Prema najnovijim izveštajima Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, u tim oblastima postoji opasnost od napada jurišnih dronova ruskih snaga.

Ukrajinske snage uhvatile "u zamku" ruske trupe u okolini Bahmuta

Ukrajina je saopštila da su ukrajinske snage uhvatile "u zamku" ruske trupe u okolini Bahmuta, gde ukrajinske trupe osvajaju položaje u sklopu kontraofanzive.

Prema ruskim izveštajima, moskovske snage su odbile i zaustavile ukrajinsko napredovanje na istoku i jugu zemlje.

"Bahmut. Neprijatelj je uhvaćen u zamku", napisao je na Telegramu komandant kopnene vojske Ukrajine general Oleksandr Sirski.

Sirski je naveo da je Bahmut potpuno pod ukrajinskom vatrom i da se ruske snage potiskuju sa svojih položaja, preneo je Rojters. 

Ukrajinski brigadni general Oleksandr Tarnavski napisao je da su ruske snage na južnom frontu izgubile oko stotinu vojnika tokom 24 sata.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je prethodno da kontraofanziva napreduje sporije nego što se očekivalo. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage odbile ukrajinske napade u tri dela Donjecke oblasti, uključujuci Kliščivku, žarište sukoba poslednjih dana u blizini Bahmuta.

Ministarstvo je takođe navelo da su ruske snage osujetile ukrajinske napade na jugu, uključujući u blizini sela Rivnopil, za koje su ukrajinske snage rekle da su ga zauzele pre dve sedmice.

Kijev: Oboreno 28 ruskih dronova, manja šeteta na lučkom terminalu u Odesi

Pozivajući se na ukrajinsko vazduhoplovstvo, ukrajinski javni servis javio je da su ruske snage tokom noći napale Ukrajinu sa 28 dronova "šahid” iz jugoistočnog pravca, od kojih je 26 oboreno.

Dve bespilotne letelice kamikaze pogodile su upravnu zgradu luke u Odesi, dva lučka terminala, među kojima i žitni.

Navodi se da je požar ugašen i da nije bilo veće materijalne štete ni povređenih.

Odesa je jedna od luka uključenih u sporazum o izvozu žita koji ističe sledeće nedelje.

Moskva: Ako rat eskalira, Evropa će se prva suočiti sa "katastrofalnim posledicama"

Najavljujući povećanje isporuka oružja Ukrajini, SAD jasno stavljaju do znanja da nisu zainteresovane za diplomatsko rešenje, prenela je agencija RIA Novosti izjavu visokog ruskog diplomate Konstantina Gavrilova.

Gavrilov je takođe rekao da će se Evropa prva suočiti sa "katastrofalnim posledicama" ako rat eskalira.

Izvor: RTS, T a n j u g

UkrajinaeksplozijeBahmutdronovi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva