:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Mart 13, 2022   18:27

0

129

Ukrajinske oružane snage pokreću kontranapad na ruske trupe

Ukrajinske oružane snage pokreću kontranapad na ruske trupe u ukrajinskoj južnoj Nikolajevskoj oblasti i istočnoj oblasti Harkova, izjavio je danas zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova Vadim Denisenko u intervjuu za nacionalnu televiziju.

 

Na pitanje o mogućnosti da ruske trupe blokiraju glavni grad Ukrajine Kijev, Denisenko je odgovorio da blokade trenutno nema, niti je predviđena u bliskoj budućnosti, preneo je Rojters.

Napajanje nuklearne elektrane u Černobilju obnovljeno

Ukrajinsko ministarstvo za atomsku energiju saopštilo je danas da je napajanje nuklearne elektrane u Černobilju obnovljeno, što znači da će sistemi za hlađenje normalno funkcionisati i da neće morati da se koriste agregati.

Ukrajina je ranije upozorila na povećan rizik od curenja radijacije ako se ne popravi visokonaponski dalekovod do elektrane, koji je bio oštećen u sukobima, preneo je Rojters.

Prošle srede, Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su ukrajinske trupe napale objekte elektroenergetske mreže koje snabdevaju nuklearnu elektranu u Černobilju, a da su ruski stručnjaci preduzeli hitne mere za prelazak na rezervne izvore energije iz dizel generatora, preneo je Sputnjik.

Kličko: Zabrinuti da će Rusija da upotrebi hemijsko oružje

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je danas da je zabrinut zbog mogućnosti da Rusija upotrebi hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini.

"Da, naravno, zabrinuti smo. Da, naravno, oni mogu da ga koriste", rekao je Kličko za Si-En-En na pitanje da li je zabrinut zbog mogućnosti da ruski predsednik Vladimir Putin upotrebi takvo oružje u Ukrajini.

On je dodao da je Putin od početka akcije govorio da je to rat protiv vojnih snaga, ali tvrdi da je stradalo hiljade civila i dece.

"Ovo je rat protiv celokupnog ukrajinskog stanovništva", naveo je Kličko.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven ranije danas je rekao da će Rusija platiti veliku cenu ako izvrši napad hemijskim oružjem na Ukrajinu i upozorio da bi svaki napad na teritoriju NATO izazvao bi potpun odgovor Alijanse.

Vereščuk: Više od 140.000 civila evakuisano iz zona sukoba

Više od 140.000 civila evakuisano je iz zona sukoba u Ukrajini, izjavila je danas potpredsednica vlade Irina Vereščuk u intervjuu na nacionalnoj televiziji.

Vereščukova je rekla da humanitarni konvoj još jednom nije uspeo da stigne do opkoljenog lučkog grada Mariupolja zbog ruskog granatiranja, preneo je Rojters.

"Kolona je ostala u Berđansku, a sutra će ponovo pokušati da stigne do Mariupolja", rekla je ona.

Zabranjen ulazak novinara u Irpinj posle ubistva Renoa

Novinari više neće moći da uđu u ukrajinski grad Irpinj u Kijevskoj oblasti, saopštio je danas gradonačelnik Oleksandr Markušin.

Markušin je to rekao nakon što je objavljeno da je u Irpinju ubijen američki novinar Brent Reno.

"Počevši od danas, zabranjujemo novinarima da uđu u Irpinj. Želimo da sačuvamo živote i njima i našim braniocima", naveo je Markušin na Telegramu, a prenosi Bi-Bi-Si.

On je pozvao novinare i ukrajinske civile da ne objavljuju na internetu informacije o vojnom osoblju, njihovoj opremi ili bilo čemu što bi moglo da ukaže na njihovu lokaciju.

Reno je stradao kada su ruske snage otvorile vatru na automobil u blizini Irpinja, preneo je britanski list "Gardijan".

Prvobitno je objavljeno da je on bio reporter "Njujork tajmsa", ali je kasnije list to demantovao, rekavši da mu je novinarska propusnica izdata za zadatak koji je obavljao pre mnogo godina.

Izvor: T a n j u g

UkrajinaČernobiljVitalij Kličko
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva