:

:

TV Most

clock

Decembar 30, 2023   17:43

0

173

Ulutaš: Broj vojnika na severu KiM učetvorostručen posle povećanja tenzija

Komandant Kfora Ozkan Ulutaš izjavio je da je broj vojnika na severu KiM učetvorostručen i utrostručen broj patrola, nakon povecanja tenzija poslednjih meseci.

"Sve u svemu, situacija na terenu je mirna, ali krhka. Pomno pratimo sve značajne bezbednosne promene. Nakon povecanja tenzija poslednjih meseci, NATO je rasporedio 1.000 dodatnih vojnika i opremu. Učetvorostručili smo prisustvo Kfora na severu Kosova i utrostručili broj patrola, uključujuci i duž administrativne granične linije", rekao je Ulutaš u intervjuu za Kosova pres.

Prema njegovim rečima, Kfor ima mogućnost da širom KiM ogovori na bilo koji scenario, u potpunosti poštujuci mandat UN.

"Kfor je fokusiran na sprovođenje svog mandata UN, zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999, da obezbedi mirno i bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja, u bilo kom trenutku i nepristrasno", naveo je, pored ostalog, Ulutaš.

Dodao je da Kfor redovno i transparentno komunicira sa svim međunarodnim i lokalnim akterima i stalno procenjuje bezbednosnu situaciju na KiM.

''U bliskom smo kontaktu sa institucijama na Kosovu i sa bezbednosnim organizacijama Kosova, kao i sa srpskim načelnikom odbrane. Ovo je važno kako bi se izbegli nesporazumi, posebno u vremenima krize i kada su tenzije visoke'', dodao je turski general.

Izvor: T a n j u g; Foto: TV Most

KiMKFORUlutaš
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva