:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 03, 2023   9:23

0

75

UN: Posle egzodusa u Nagorno-Karabahu ostalo od 50 do 1.000 Jermena

Misija Ujedinjenih nacija u Nagorno-Karabahu saopštila je da je nakon egzodusa u kojem je u poslednjih nekoliko dana iz tog regiona pobeglo više od 100.000 Jermena ostalo samo od 50 do 1.000 pripadnika jermenske etničke zajednice.

U saopštenju objavljenom na sajtu UN nakon nedeljne misije koju je vodio stalni koordinator UN u Azerbejdžanu zajedno sa drugim visokim zvaničnicima agencije, navedeno je da u gradu Stepanakertu nije bilo znakova oštecenja javnih zgrada.

"Misija je bila pogođena načinom na koji je lokalno stanovništvo iznenada napustilo svoje domove i patnjom koju je to iskustvo moralo izazvati", saopštio je tim UN, navodeći da od meštana sa kojima su razgovarali nisu čuli informacije o slučajevima nasilja nad civilima nakon najnovijeg prekida vatre.

Tim UN je od lokalnih sagovornika saznao da je između 50 i 1.000 etničkih Jermena ostalo u regionu Nagorno-Karabaha. Dodaje se da je tim UN primetio da vlada Azerbejdžana vrši pripreme za obnavljanje određenih komunalnih i zdravstvenih usluga u gradu Stepanakertu.

Misija UN nije dobila pristup ruralnim područjima, ali nisu primećeni znaci uništenja poljoprivredne infrastrukture ili stočnog fonda, navedeno je u izveštaju.

Izvor: T a n j u g

UNNagorno-KarabahJermeni
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva