:

:

TV Most

clock

Decembar 14, 2021   12:24

0

131

Unapređenje položaja korisnika usluga privremenog smeštaja

Novim Predlogom zakona o pravima korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti trebalo bi da se unapredi njihov položaj, poručila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.  

Ona je u parlamentu rekla da se ukazala potreba da ta oblast bude uređena jednim zakonom.

"Novim zakonom trebalo bi da se unapredi položaj korisnika usluga privremenog smeštaja, bez diskriminacije, pod ravnopravnim uslovima, uz aktivno, efektivno i informisano učešće svih onih koji su uključeni u donošenje odluka koje utiču na život i prava korisnika, a u skladu sa pristupom zasnovanim na ljudskim pravima", rekla je Kisić Tepavčević.

Ministarka je dodala da novi zakon treba da omogući zaštitu prava korisnika usluga kroz kontinuirano osposobljavanje korisnika za samostalan život i puno i ravnopravno učešće u društvu i ostvarivanju socijalne inkluzije.

Prema njenim rečima, zakon obezbeđuje da se usluge pružaju u skladu sa voljom i željom korisnika uz uvažavanje njegovog životnog ciklusa, etničkog i kulturnog porekla i životnih navika.

Dodala je da se smeštaj obezbeđuje samo kao poslednja mogućnost onima kojima nije moguće obezbediti opstanak u porodici ili usluge podrške za samostalan život.

Kisić Tepavčević je kazala da je predlog zakona deo strateškog rešenja kako će se sprovesti prelazak sa institucionalne zaštite korisnika na život u zajednici.

Poslanici će danas razmatrati i ugovor o novom kreditu od 14,9 milijardi dinara za potrebe finansiranja Projekta Ruma - Šabac - Loznica.

Očekuje se da će poslanici sutra glasati o tačkama dnevnog reda.

Izvor: Танјуг

Skupština Srbijeprivremeni smeštaj

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva