:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 15, 2020   14:09

0

189

Upaljena "Večna vatra" u prisustvu Vučića i Lavrova

Na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda upaljena je "Večna vatra" kod istoimenog spomenika, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji boravi u poseti Beogradu.


 

Plamen će goreti kao simbol prijateljstva ruskog i srpskog naroda i njihovog zajedničkog stradanja u Drugom svetskom ratu.


Nakon podsećanja na paljenje baklje Večne vatre u Moskvi, putem video bima, ruski gardisti doneli su plamen, posle čega je srpski gardista bakljom upalio vatru na spomeniku u Beogradu.


Plamen "Večne vatre" u Srbiju je prenet specijalnim avionom ruskog Ministarstva odbrane.


Vučić i Lavrov zatim su položili vence na spomenik "Večna vatra" na kome, inače, piše "Niko nije zaboravljen, ništa nije zaboravljeno".


U temelje tog spomenika postavljena je kapsula sa zemljom iz Rusije u februaru ove godine, kada je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu bio u zvaničnoj poseti Beogradu.
Prethodno su Vučić i Lavrov, na ulazu u Groblje oslobodilaca obišli izložbu Ruskog ministarstva odbrane povodom pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Lavrov podsetio na "bratstvo po oružju"

Sergej Lavrov je, obraćajući se prisutnima, rekao da je za njega velika čast da učestvuje na ceremoniji paljenja "Večne vatre". Preneo je svima pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina.

Kako je rekao, pre 70 godina je slomljen nacizam, a sovjetski vojnici su se junački borili rame uz rame sa vojnicima NOVJ.

Podsetio je na "bratstvo po oružju" koje je pomoglo da se odbrane vrednosti mira, života i pravednosti.

Ističe da se u nizu evropski zemalja povećavaju napori koji su supereni na opravdavanje zločina nacista i da Rusija i Srbija ne prihvataju nikakvu reviziju.

"Današnji događaj je značajna potvrda toga", istakao je Lavrov.

Medinski: Niko nije zaboravljen

Pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski rekao je da da su srpske patriote pomagale Crvenoj armiji u odbrani otadžbine.

"Bratsko groblje gde je danas upaljena večna vattra je tužno mesto", naveo je Medinski.

Istakao je da su imena mnogih junaka zaboravljena, a on je izneo imena dva ruska vojnika da bi se, kako je rekao setili bar nekih imena.

Ukazao je i na reči koje su napisane na groblju: „Niko nije zaboravljen, ništa nije zaboravljeno".

Vučić: Ruski i srpski narod bili su na istoj strani prava i pravde

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je dug prema poginulim junacima veliki "onoliko koliko je velika naša sloboda".

Istakao je da su ruski i srpski narod bili na istoj strani prava, pravde i slobode.

"Zato nam je danas zadatak da se borimo protiv prekrajanja istorije", naveo je Vučić.

Dodao je da Rusija uvek može da računa na Srbiju kao postojanog prijatelja.

Predsednik Srbije je naveo da će „Večna vatra" da nas podseća da nemamo pravo na zaborav.

Kako je rekao, kad izgubi slobodu, čovek izgubi pamćenje, čovek izgubi sve.

"A to je nešto što nikad nećemo zaboraviti", poručio je Vučić.

Lavrov i Vučić položili cveće na grob patrijarha Irineja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov posetili su Hram Svetog Save na Vračaru, gde su položili cveće na grob nedavno preminulog partijarha Irineja.


Lavrov i Vučić zapalili su i sveće za poglavara SPC.


Rusija je pomogla pri oslikavanju jednog od tri najveća pravoslavna hrama na svetu.
Osim značajnih finansijskih sredstava koja su uložili ruski umetnici su zajedno sa srpskim umetnicima radili na ukrašavanju kupole, a taj tim predvodio je ruski akademik Nikolaj Muhin koji je glavni autor i tvorac mozaika.


Mozaik koji se prostire na 15.000 kvadrata je od stakla i kamena. a kupola na kojoj je oslikan je najveća u pravoslavnim hramovima i prikazuje vaznesenje koje ima još jedino u kupoli Pećke partijaršije.


Rađen je od lomljenog stakla, što uz posebnu svetlost stvara utisak da se likovi svetaca pokreću.

Vučić: Hram naš, jednako kao i vaš

Vučić je zahvalio  predsedniku Rusije i šefu ruske diplomatije na svoj pomoći koju je Rusija pružila u izgradnji Hrama Svetog Save u Beogradu.

"Više od 100 godina postoji ideja o izgradnji hrama Svetog Save. Decenijama smo se mučili, ali smo uz veliku podršku i pomoć naših ruskih prijatelja uspeli da izgradimo i najveći deo posla uradimo u poslednjoj deceniji", podsetio je Vučić, koji je sa Lavrovim položio cveće na grob nedavno preminulog patrijarha Irineja.

Vučić je dodao da je siguran, poznavajući, upokojenog patrijarha Irineja, da bi on danas bio ponosan da je sa Lavrovim u Hramu.

"Gledao bi kupole, divio im se, kao i majstorstvu ruskih umetnika. Naše je da danas kažemo veliko hvala predsedniku Putinu. Ne ljutite se što se mi ponosimo koristeći vaše reči 'veličanstveno' da kažemo da imamo najlepši hram na svetu", rekao je Vučić i još jednom zamolio ruskog ministra da prenese izraze zahvalnosti predsedniku Rusije.

Putin: Mozaik u Hramu simbol duhovne bliskosti dva naroda

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu završetak radova na mozaiku u Hramu Svetog Savet Save i istakao da je saradnja srpskih i ruskih majstora na tom poduhvatu simbol bratskog prijateljstva i duhovne bliskosti dva naroda.

Ove poruke u pismu koje je uputio predsednik Putin pročitao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov koji je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posetio Hram Svetog Save na Vračaru, gde su položili cveće na grob nedavno preminulog partijarha Irineja.

"Samo podizanje ove veličanstvene crkve je inspirisalo i ujedinjavalo više generacija Srba koji su hteli da ovekoveče sećanje na Svetog Savu, osnivača SPC i njenog prvog arhiepiskopa, patriotu, prosvetitelja i rodonačelnika nacionalne književnosti", naveo je Putin u pismu.

Mozaik koji ulepšava zidove Hrama stvorili su srpski i ruski majstori i ta saradnja je veoma važna i simbolična, posebno u kontekstu bratskog prijateljstva i duhovne bliskosti koje od starih vremena ujedinjavaju naše narode, naglasio je predsednik Rusije.

Podsetio je da je patrijarh Irinej poklanjao veliku pažnju radovima u Hramu, kao i da je nakon svog upokojenja i sahranjen u kripti Hrama.

"Hteo bih da ponovim iskreno saučešće povodom njegove smrti. Molim da prenesete najiskreniju zahvalnost svima kojima su doprinosili i koji doprinose podizanju hrama, kao i želje sreće i blagostanja Beograđanima i svim građanima Srbije. , poručio je Vladimir Putin u pismu.

Lavrov je u svoje ime i u ime celog ruskog naroda izrazio saučešće građanima Srbije povodom smrti patrijarha i tople pozdrave.

Izvor: Т a n j u g, RTS

Sergej LavrovAleksandar Vučić

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva