:

:

TV Most

clock

Septembar 05, 2023   7:53

0

511

Upokojila se igumanija Manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici

Igumanija manastira Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici, mati Teoktista (Kastratović), preminula je nakon duže i teške bolesti, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Rođena je 12. jula 1936. u đakovičkom selu Biteš, od oca Pavića i majke Milice, kao najmlađe od šestoro dece porodice Kastratović. Na krštenju je dobila ime Poleksija.

Eparhija podseća da je mati Teoktista, nakon 22 godine učiteljskog posla, dobila otkaz jer nije želela da se učlani u Komunističku partiju i da je tada, s blagoslovom patrijarha Pavla, tadašnjeg episkopa raško-prizrenskog, došla da živi pri hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici.

Godine rata 1998-1999, kao i posleratne godine, provela je uz svoju crkvu u Đakovici u kojoj je pružala utočište nevoljnicima i hrabrila narod.

U to vreme joj se pridružilo još pet starijih Srpkinja iz Đakovice koje su, pod zaštitom italijanskog KFOR-a, živele pri hramu u Đakovici, podnoseći mnoge nevolje i opasnosti, dodaje eparhija.

U martovskom pogromu 2004. godine stara crkva Presvete Bogorodice i parohijska kuća u kojoj su sestra Poleksija i preostale srpske starice živele, potpuno su uništeni.

Starice je KFOR evakuisao u Visoke Dečane, iz kojeg su se, nakon pet godina, 26. aprila 2009. godine vratile u Đakovicu, u obnovljenu parohijsku kuću.

"U međuvremenu je započela i obnova hrama koji je potpuno završen 2011. godine trudom i zalaganjem episkopa Teodosija, koji je vodio proces obnove porušenih svetinja", navela je eparhija.

Iste godine, crkveni kompleks je proglašen Manastirom Uspenja Presvete Bogorodice, a monahinja Teoktista naznačena je za igumaniju manastira.

"Dovršivši Bogom joj povereni podvig održavanja neugasivog kandila vere u Đakovici, svakodnevno se pričešćujući tokom poslednja tri meseca svog ovozemaljskog života, upokojila se ova od Boga prizvana deva Hristova dana 4. septembra 2023. godine", navela je eparhija na svom sajtu.

Svetu zaupokojenu liturgiju, u sredu 6. septembra, služiće episkop raško-prizrenski Teodosije. U nastavku Svete Liturgije biće služeno opelo, nakon čega će telo mati Teoktiste biti sahranjeno u porti manastira u Đakovici.

Izvor: T a n j u g; Foto: Radio Goraždevac

KiMĐakovicamati Teoktista
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva