:

:

TV Most

clock

Januar 14, 2021   20:50

0

188

Uprkos koroni, 10% više studenata na Prištinskom univerzitetu

U godini koju je obeležio Covid-19, Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici može se pohvaliti većim brojem novih studenata. U školskoj 2020/2021. godini, upisano je 1.998 brucoša, 10% više u odnosu na prethodni period, kaže za Radio Kontakt Plus prorektor za nastavu i studentska pitanja, prof. dr Vladimir Boranijašević.

Na osnovnim studijama upisano je 1.180 studenata, na master studijama - 729, na doktorskim - 60 i na specijalističkim - 29.

„To je za nas impresivna brojka. Kvalitet je prepoznat i to je razlog zašto je ovoliki broj studenata postao deo naše porodice“, zadovoljno ističe prof. dr Boranijašević.

U okviru Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, funkcioniše deset fakulteta. Na svim fakultetima, tj. u njihovim sedištima, biće održan januarsko-februarski ispitni rok, koji počinje 18. januara i završava se 19. februara.

Studenti će ispite polagati na uobičajen način, ali uz strogo poštovanje epidemioloških mera, objašnjava naš sagovornik.

„Prema Zakonu o visokom obrazovanju nemamo mogućnost izvođenja ispita na daljinu (online). Nose se maske, vrši se dezinfekcija ruku i prostorija. Podrazumeva se da nikada u jednoj sali nije više od petoro ljudi. Dakle, nastavnik, saradnik i tri studenta ili samo nastavnik i četiri studenta i to je ono što se zaista na svim fakultetima maksimalno poštuje.“

Prorektor podseća da je Univerzitet u Prištini prvi u Republici Srbiji prešao na održavanje nastave na daljinu (online).

„To je način studiranja koji nam je bio diktiran epidemiološkom situacijom. U periodu od marta do juna smo tako funkcionisali, pa smo u periodu posle toga radili uobičajeno. Na početku nove školske godine, oktobra i novembra, radili smo uživo, jer je preporuka resornog ministarstva bila da radimo po kombinovanom sistemu - da nastava bude online, a da se vežbe održavaju u sedištima fakulteta. Početkom decembra smo prešli kompletno na online studiranje, jer je epidemiološka situacija bila takva da nismo mogli uživo da radimo. Fakulteti do tančina sprovode sve epidemiološke mere.“

Većih problema u funkcionisanju, Prištinski univerzitet nema, dodaje.

„Da li može da se nazove problemom kada oslabi internet profesoru ili studentu u toku održavanja online predavanja? Nismo imali velikih problema, jer su fakulteti našli adekvatan način da shodno svojim studijskim programima organizuju nastavu. Uspeli smo da održimo kvalitet nastave, da se ostvare sve predispitne aktivnosti, pa je ishod bio dobar i na obostrano zadovoljstvo - i studenata i zaposlenih na fakultetu“, tvrdi prof dr Boranijašević.

Među studentima i zaposlenima na Univerzitetu, bilo je zaraženih korona virusom.

„Mi smo prezadovoljni zbog toga što smo imali minimalan broj zaraženih među zaposlenima, dok je među studentima to bilo na nivou statističke greške. Razlog za to je striktno poštovanje epidemioloških mera u okviru čitavog Univerziteta. U toku cele godine studenti su bili u studentskim domovima, nisu se selili, sve vreme su bili tu, tako da smo zaista zadovoljni kako smo prošli u celokupnoj situaciji“, kaže prorektor za nastavu i studentska pitanja.

Covid-19 je ipak veoma uticao na rad obrazovnog sistema, kada je u pitanju međunarodna saradnja.

„Naš Univerzitet ima izuzetno lepo razrađenu i ostvarenu međunarodnu saradnju. Naši studenti imaju mogućnost da koriste programe mobilnosti, tj. da semestre svojih studija završavaju u drugim zemljama. Održavanje naučnih skupova, studijska putovanja i još mnogo čega - sve to je stalo zbog korone“, objašnjava naš sagovornik.

Prištinski univerzitet nudi veliki broj akreditovanih studijskih programa i međunarodno priznate diplome.

U okviru Studentskog centra postoji šest studentskih domova u kojima studenti borave. U okviru kampusa nalazi se i menza, u kojoj se studenti mogu hraniti po pristupačnim cenama.

Prištinski univerzitet ima dovoljan broj zaposlenih, napominje prof. dr Boranijašević i dodaje da je politika ovog univerziteta da se zapošljavaju mladi ljudi.

„Svaki kolektiv, svaki od ovih 10 fakulteta treba osnažiti mladim snagama, a to su upravo naši studenti koje mi pratimo, za koje znamo da su najbolji… Svaki fakultet nalazi način, da makar po jednog ili dva studenta iz generacije, zaposli da najpre budu demonstratori, pa saradnici u nastavi, kako to već ide.. Ima mogućnosti da se mlad i kvalitetan kadar sa ovih prostora dovede da radi na ovom Univerzitetu“, poručuje prof. dr Boranijašević.

Funkcionisanje fakulteta Prištinskog univerziteta nakon januarsko-februarskog ispitnog roka, zavisi od epidemiološke situacije i preporuka nadležnih institucija.

„Iskreno se nadam da ćemo do 15. februara dobiti preporuku da se nastava odvija u sedištima fakulteta i da to bude uživo. Sve zavisi od Kriznog štaba… Fakulteti su spremni da letnji semestar održe po bilo kom modelu, šta god nam resorno ministarstvo bude preporučilo“, podvlači prorektor.

Kada je budućnost u pitanju, uprava Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ima jasne ciljeve i želje.

„Nadamo se da ćemo uskoro dobiti novu zgradu Univerziteta, jer nam je to preko potrebno. Kapaciteti fakulteta u sastavu Univerziteta jesu korektni, ali neadekvatni za pojedine fakultete i iskreno se nadamo da će se u ovoj godini početi sa izgradnjom. Takođe, želimo da nastavimo da radimo u okviru obrazovnog sistema Republike Srbije i da opstanemo na Kosovu i Metohiji“, poručuje prof. dr Boranijašević.

Student prorektor Nemanja Biševac izrazio je očekivanje da će predstojeći januarsko-februarski ispitni rok proći u najboljem redu, da će svi poštovati epidemiološke mere i da neće biti novoinficiranih studenata i zaposlenih u narednom periodu.

Izvor: Radio Kontakt Plus

KiMKosovska MitrovicaPrištinski univerzitet
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva