:

:

TV Most

Foto: Bojan Otašević: Kuerotika

clock

April 29, 2015   12:05

0

126

Uručene nagrade Vukove zadužbine


Nagrade je uručio Predsednik upravnog odbora zadužbine prof.dr Boško Suvajdžić, koji je pozdravljajući prisutne goste podsetio da su tokom 24 godine od kako se ova priznanja uručuju, nagrade Vukove zadužbine postale među najprestižnijim u Srbiji.

Nagrade su zajedno uručili prof.Suvajdžić koji je predao plaketu i medalju sa likom Vuka Karadžića, a novcani iznos je predao Ljubinko Đukić, predsednik opštine Loznica koja je preuzela donatorstvo za ovo priznanje.

Kao predsednik odbora za nagradu koja se dodeljuje za nauku, dopisni član Akademije nauka i umetnosti prof.dr Slobodan Grubačić u ime ostalih članova: akademika Dinka Davidova, akademika Nade Milošević Đorđević, akademika Predraga Pipera, dr Suvajdžića, dr Ljubinka Radenkovića, dr Marte Frajnd, i dr Miloja Vasića, dao je obrazloženje za odluku da Sonji Petrović pripadne ovo priznanje za knjigu "Siromaštvo u foklornoj tradiciji Srba od 13. do 19. veka: prilog proučavanju narodne kulture".

U obrazloženju je ocenjeno da nagrađeno delo predstavlja jedinstven naučni doprinos folkloristici iako sama knjiga izmiče jasnom određenju jer u sebi sažima i sjedinjuje analize empiriskog materijala, istorijskih dokumenata, etnografskih spomenika i antropoloških studija.

Prema rečima Grubačića, autorka je koristila teorijske pristupe različitim disciplinama čiju tektoniku čine lucidne varijacije u vidu teza o opštoj povezanosti kulture.

"Reklo bi se da je pred nama živopisna panorama ideja iz oblasti međusobnog uticaja književnosti i sociologije, ali za razliku od uobičajenog postupka, autorka pođednako pažljivo čita i tumači onovremene pravne, teološke i filološke dokumente, proglase, testamente i književne tekstove," istakao je Grubačić.

Prema oceni prof.Grubačića, ovakvim načinom pisanja autorka "donekle razotkriva naivnost stare romantičarske teze da se nit o nepromenljivom društvenom statusu najpre kristališe oko jedne vladajuće emocionalne matrice date epohe".

"Naše je nepodeljeno mišljenje da interdisciplinarna studija Sonje Petrović najbolje odgovara duhu Vukove zadužbine", zaključio je on u ime Odbora.

Predsednik Odbora za nagradu u oblasti umetnosti dr Draško Ređep je u ime ostalih članova: Đorđa Malavrazića, Sreta Bošnjaka, Branka Zlatkovića, Saše Miletića, Đoke Stojčića i Miroljuba Todorovića, preneo obrazloženje za nagradu koja je dodeljena većinom glasova Bojanu Otaševiću za izložbu slika "Razgovori sa prijateljima" koja je održana od 6. maja do 20. juna 2014. u galeriji Narodnog muzeja Kragujevca.

Prema rečima Ređepa, "slikar i grafičar Otašević je najmlađi dosadašnji dobitnik ovog priznjanja s obzirom da je rođen 1973. On je na svojim platnima dočarao ljudska lica koja je ne samo nepresušni objekat posmatranja u poznatom andrićevskom smislu, već istovremeno u bezmernoj uzajamnosti, razgovor čula i ćutanja koja su likovno tako rečito dočarana".

"Veliki, bajkoviti ekrani Otaševićeve likovne memorije imaju sve uslove da ih uočite kao monumentalne hramove toj večitoj do kraja neistraženoj golotinji, koja ostaje posle svega", konstatovao je Ređep.

"Otašević, onaj drugi, sada je kako se odavde čini, u zenitu svoje inače izbirljive, posuvraćene logike smisla, a kada se iznenada na jednoj njegovoj slici zavijori zeleni pram, vrtoglavica i jeste jedino ostrvo neprekidne erotske vrteške novog smisla, onog koji je hrabar, aktuelan, harizmatičan", zaključio je predsednik Odbora za dodelu nagrade za umetnost.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?