:

:

TV Most

clock

April 27, 2021   16:44

0

114

Uskoro nastavak ekshumacije tela iz grobnice u Kiževku

Na lokalitetu Kiževak, kod Raške, ovih dana trebalo bi da se nastavi ekshumacija i identifikacija tela iz masovne grobnice koja je tu otkrivena, a za koje se pretpostavlja da su kosovski Albanci, rečeno je danas na online vebinaru "Efikasnost mehanizama institucija Srbije i Kosova u pronalaženju nestalih osoba iz rata na Kosovu u periodu od 2016. do 2020. godine".

Predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Ivan Jovanović rekao je da glavnu ulogu u tim iskopavanjima imaju Međunarodna komisija za nestala lica, koja je ključna za identifikaciju posmrtnih ostataka na osnovu DNK uzoraka, i Međunarodni komitet Crvenog krsta, a da će UNDP pružiti tehničku podršku.

Jovanović je podsetio da su iskopavanja u Kiževku počela u martu 2019. godine, a da se do mikrolokacije došlo tek u novembru prošle godine jer je, dodao je, u tom površinskom kopu nabacivana jalovina i teren se širio pa nije moglo precizno da se utvrdi gde se tačno grobnica nalazi.

Pojasnio je da se sa daljim ekshumacijama stalo zbog vremenskih prilika jer, kako je objasnio, kada je tlo smrznuto ili kada su niske temperature postoji rizik da prilikom iskopavanja mogu da se oštete posmrtni ostaci.

"Zbog toga je mikrolokacija konzervirana, ali sada bi sa poboljšanjem vremenskih prilika trebalo da bude nastavljeno da se ekshumiraju svi posmrtni ostaci i da se radi njihova identifikacija pomoću DNK uzoraka", rekao je Jovanović.

Dodao je da identifikaciju radi Međunarodna komisija za nestala lica preko svoje laboratorije u Hagu i da to obično traje nekoliko meseci.

"S tim u vezi, pretpostavljamo da će biti potrebno još nekoliko meseci da se utvrde identiteti osoba koji su tamo zakopani", dodao je Jovanović i dodao da postoje indicije da se u masovnoj grobnici u Kiževku nalaze tela 15 do 20 kosovskih Albanaca.

Jovanović, koji je jedan od članova Radne grupe za izradu nacrta Zakona o nestalim licima, kaže da je rad na tom zakonu konačno počeo.

Naveo je da Radna grupa oformljena u martu i da obuhvata predstavnike velikog broja ministarstava, ali i međunarodne eksperte.

Dodao da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pre desetak dana objavilo na sajtu javni poziv svim zainteresovanima - nevladinim organizacijama, udruženjima porodica nestalih i samim članovima porodica nestalih da daju svoje predloge šta bi taj zakon trebalo da predviđa.

"Još uvek se radi na nacrtu zakona i svako može da da predloge pravnih rešenja koja bi trebalo da sadrži taj zakon ili probleme sa kojima se neko kao član porodice nestale osobe suočava, to jest šta bi po njihovom mišljenju trebalo rešiti ovim zakonom i koji način im dati neka prava, odnosno rešiti njihove potrebe", rekao je Jovanović.

Na vebinaru je predstavljena analiza koju je izradila Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35, a koja se odnosi na mehanizme za rešavanje pitanja nestalih.

Naime, predstavljeni su ključni nalazi analize efikasnosti mehanizama za rešavanje pitanja nestalih (zakonska rešenja, prikupljanje podataka o nestalima - arhivi, utvrđivanje činjenica o nestalima kroz sudske postupke za ratne zločine, ekshumacije grobnica) kojima raspolažu institucije Srbije i Kosova u periodu od 1. januara 2016. godine do 31. decembra 2020. godine.

Autori te analize su istraživači Inicijative mladih za ljudska prava 
Srbija i Nove društvene inicijative (NSI), a osim njihovih predstavnika na konferenciji je govorila i Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo.

Izvor: T a n j u g

KiževakRaškamasovna grobnica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva