:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2022   15:01

0

112

Uskoro se ukida zabrana izvoza hrane u Severnu Makedoniju

Ministri poljoprivrede Srbije i Severne Makedonije dogovorili su se na današnjem sastanku u Beogradu da izvoz pšenice, kukuruza, brašna i jestivog ulja u Severnu Makedoniju bude nastavljen u narednom peridu, prema ranije ugovorenim količinama, saznaje Tanjug u Ministarstvu poljoprivrede.

Ministri Branislav Nedimović i Ljupčo Nikolovski razgovarali su o inicijativi Otvoreni Balkan, čiji se značaj posebno ističe u aktuelnoj situaciji kada se zatvaraju mnoga tržišta u svetu, rečeno je u Ministarstvu.

Potvrđeno je da je glavna tema razgovora bila izvoz pšenice, kukuruza, brašna i ulja prema količinama koje su ugovorene pre uvođenja zabrane.

Dodaje se da se izvoz na osnovu ranije ugovorenih količina pomenutih proizvoda nastavlja "utvrđenom dinamikom u narednom peridou".

Makedonski ministar Nikolovski je nakon sastanka izjavio za RTV Makedonije da je s Nedimovićem dogovorio da zabrana izvoza žitarica, brašna i ulja iz Srbije za Makedoniju bude ukinuta u narednih sedam do deset dana.

"To znači da će biti realizovani svi dogovori privrednih partnera, članova svih privrednih komora. Zabrana će biti ukinuta, a o dogovorenim količinama će predsednik makedonske Vlade uputiti pismo premijerki Srbije već danas, s ciljem da zabrana koja je na snazi poslednjih sedam dana bude ukinuta, kao što je dogovoreno na današnjem sastanku. To znači da će Makedonija imati dovoljne količine ovih strateških roba sve do naredne žetve i da građani traba da budu spokojni", poručio je Nikolovski.

Izvor: T a n j u g

NedimovićSeverna Makedonijaizvoz hrane
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva