:

:

TV Most

clock

Jul 08, 2022   15:12

0

120

Uskoro u Gračanici kursevi veb-programiranja, grafičkog dizajna i fotografije

Mlade u Gračanici uskoro očekuju kursevi u oblasti frontend i backend veb-programiranja, potom grafičkog dizajna, kao i fotografije.

Obuka je namenjena srednjoškolcima i mladima do 24 godine. 

"Sam početak ovog programa ne znamo. Čekamo da nam stigne oprema u vidu najnovijih računara, ali ne gubimo vreme i uveliko radimo na usavršavanju nas predavača, kako bismo što bolje odgovorili izazovima koji nas očekuju", otkriva nam dvadesetdvogodišnji Đorđe Marković ispred novoosnovane firme “Horizont Digital” sa sedištem u Gračanici. 

Nastava će se odvijati u Omladinskom centru u Gračanici, a broj polaznika će biti ograničen - između 10 i 15.

Đorđe očekuje da će kvota biti ispunjena, jer, kako kaže, veliki broj mladih u Gračanici je zainteresovan za IT sektor. 

Dodaje da će predavači biti stručnjaci u pomenutim oblastima.

"Nastavu će uglavnom izvoditi ljudi koji rade u svojoj struci, neki rade frilens, a neki u firmama. Imamo par predavača koji imaju višegodišnje iskustvo u ovim sferama", navodi Đorđe, koji je inače student Odseka za informatiku na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. 

Obuka će biti besplatna, a nakon završetka, polaznici koji pokažu najbolje znanje i veštine, moći će da ostanu i rade sa njima u firmi, najavljuje Đorđe.

Očekuje se da će konkurs biti otvoren tokom septembra, a o uslovima prijave, javnost će biti blagovremeno obaveštena. 

Na ideju da pokrenu ovako nešto, došla je grupa mladića, među kojima je i Đorđe, nakon takmičenja pod nazivom “Horizont” koji je organizovala nevladina organizacija Peer Educators Network – PEN iz Prištine. Na ovom takmičenju, Đorđe i njegovi drugari osvojili su prvo mesto koje im je donelo pomenuti projekat. 

Đorđe ističe da je ovo određeni vid nagrade za njihov trud, rad i zalaganje, te se nada da će u budućnosti biti napredniji i još bolji. 

Glavni pokrovitelji pomenutog projekta su češka neprofitna organizacija "People in Need" i UKaid.

Ovaj sadržaj izradio je stažista Nikola Ilić, u sklopu Ponder programa koji sprovodi organizacija Domovik, uz podršku UNICEF-a.

Izvor: Radio Kontakt Plus

KiMGračanicakursevigrafički i veb dizajn
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva