:

:

TV Most

Foto: Bota Sot

clock

Decembar 14, 2018   11:41

0

330

Usvojeni zakoni o transformaciji KBS u vojsku Kosova

Kosovski parlament je danas usvojio Zakon o kosovskim bezbednosnim snagama, Zakon o službi u kosovskim bezbednosnim snagama i Zakon o ministarstvu odbrane, čime je omogućena transformacija KBS u vojsku Kosova. Sednici nisu prisustvovali poslanici Srpske liste.

Zakoni su izglasani bez prisustva poslanika Srpske liste koji su u oktobru, u prvom čitanju, napustili sednicu navodeći da transformacija KBS nije po zakonu i u interesu Srba na Kosovu i Metohiji.

Sva tri zakona usvojena su jednoglasno. Sednici su prisustvovali kosovski premijer Ramuš Haradinaj i predsednik Hašim Tači. 

Zaključujući sednicu parlamenta, predsednik Kadri Veselji je rekao da je ovo istorijski datum za Kosovo. "Čestitam svim vojnicima", rekao je Veselji.

Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu napisao:"Stara vojska, vojska".

A kosovski predsednik Tači je na Fejsbuku poručio da je posle dve decenije napornog rada, konačno zatvoren proces "izgadnje države Kosovo".

"Kao društvo i država, pokazali smo se hrabrim, odgovornim i znamo da treba da ostanemo ujedinjeni u odbrani interesa našeg naroda i naše države. Stvaranje Vojske Kosova i Ministarstva odbrane je najbolji poklon za ovogodišnji kraj godine", naveo je Tači na Fejsbuku.

U južnom delu Kosovske Mitrovice većinsko albansko stanovništvo je vest o usvajanju zakona koji omogućavaju transformaciju KBS u vojsku proslavilo uz petarde.

Osim pripadnika KFOR-a koji obezbeđuju most u južnom delu Kosovske Mitrovice povećano je i prisustvo medijskih ekipa.

U okolini Gračanice okupljaju se Albanci kako bi otišli u Prištinu da proslave izglasavanje zakona.

Na putevima su pojačane kontrole policije.

Izvor: TV Most

kbsvojska kosovasrpska lista
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva