:

:

TV Most

Foto: Kosovo Online

clock

Februar 22, 2020   10:41

0

322

Vandali porušili spomenike: Oskrnavljeno još jedno srpsko groblje na Kosovu u selu Žač kod Istoka

U povratničkom selu Žač u opštini Istok nepoznati vandali ponovo su oskrnavili nadgrobne spomenike na seoskom srpskom groblju, pišu Večernje Novosti.

Spomenici i stoletna stabla na groblju porušena su uoči zadušnica tokom kojih Srbi posećuju grobove svojih predaka.

Posečena stabla, polomljene nadgrobne ploče, ukradena ograda

Prema rečima povratnika Veljka Komatovića, vandali su odneli i ogradu koja je bila postavljena oko groblja, a slučaj je prijavljen policiji. Sličan prizor Srbi u ovom selu nadomak Istoka zatekli su i pre dve godine, kada su Albanci, rušeći stoletna stabla, porušili i spomenike na grobovima.

„Sečom starih, stoletnih zapisa lopovi su svesno polomili i spomenike na koje su padala posečena stabla“, kaže nam Mališa Đurić, predsednik Privremenog organa Opštine Istok i napominje da je na groblju u Žaču oštećena i crkvica.

Vandali su istovremeno, prema Đurićevim rečima pre nekoliko dana demolirali srpsku crkvu u Đurakovcu, mestu u Opštini Istok, koja je i ranije bila na meti vandala.

Oštećeno više stotina pravoslavnih grobalja na Kosovu

Porušene nadgrobne ploče i groblja zaraslih u korov, slika je koja se može videti na većini pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji, uglavnom u mestima iz kojih su Srbi proterani, a prema navodima Eparhije raško-prizrenske, to se odnosi na više od stotinu pravoslavnih gobalja na Kosovu.

„Slična je situacija sa grobljima u Đakovici, Podujevu, Peći i drugim sredinama u kojima se raseljeni čak i ne usuđuju da obiđu grobna mesta svojih pokojnika“, pričaju nam predstavnici raseljenih Srba i napominju da je bilo slučajeva, poput onog na groblju u Podujevu pokraj crkve Svetog Ilije, na kojoj su vandali 2004. godine polomili krst "da su Albanci vadili sanduke, ali i kosti pokojnika iz grobnih mesta".

„Ne samo da su nam zauzeli imanja, pa i porušili kuće i stanove, već su nam uništili većinu grobalja, a neka su čak i preorali“, govore nam politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije i napominju da Albanci svesno uništavaju srpska groblja, kako bi i na taj način zatrli tragove srpstva u Pokrajini.

Opustela sela

U Đurakovcu, gde je nekada bilo više desetina srpskih domaćinstava, od 1999. godine više nema Srba. U Žaču je, od tridesetak srpskih porodica, sada ostalo svega 12, koje su se vratile 2010.

Izvor: Kosovo online/Večenje novosti

KiMŽačIstokoskrnavljena groblja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva