:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Jun 03, 2019   12:22

0

329

Vanredna odbrana od poplava u čitavoj zemlji, kritično kod Kraljeva (foto)

Srbijavode uvele su jutros vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije, izjavio je Tanjugu direktor tog preduzeća Goran Puzović.

Zbog obilne kiše koja je pala u centralnoj i zapadnoj Srbiji, trenutnutno je najteža situacija u Kniću i Kraljevu, a problema zbog poplava i odrona ima i u Čačku, Dragačevu i ivanjičkoj opštini.

Na više deonica u Srbiji saobraćaj je obustavljen zbog obilnih padavina i odrona, saopšteno je iz JP "Putevi Srbije".

Pet osoba je evakuisano zbog poplava tokom noći u okolini Kraljeva i Čačka, a autobus sa 15 osoba, koji se zbog obilnih padavina zaglavio na putu Kraljevo-Kragujevac, je izvučen, izjavio je načelnik sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić.

Tri osobe evakuisane su u okolina Kraljeva, a dve u mestu Viča kod Čačka, rekao je Marić Танјугу.

On je istakao da je u toku noći u centralnom i zapadnom delu Srbije pala velika količina kiše i da je problema bilo na više mesta u Srbiji.

U Tutinu se voda izlila u dvadesetak objekata, uglavnom u dvorišta i podrume, a veliki problemi su i u mestima u okolini Kraljeva gde je u pedesetak kuća voda ušla u podrume i dvorišta.

"Očekuje se velika količina padavina i danas, tako da smo sve snage uputili na teren", rekao je Marić i precizirao da se to odnosi na centralni i zapadni deo Srbije.

RTS prenosi da je na teritoriji celog grada Kraljeva vanredna situacija, a u centar grada došli su vatrogasci i crpe vodu koja je prodrla u dvadesetak kuca.

Iz Štaba za vanredne situacije kažu da je put ka selima Milakovac, Godačica i Sirča u prekidu zbog padavina.

U opštini Knić vatrogasci evakuišu ugrožena domaćinstva. U selu Zakuta reka Gruža je odnela most. U selu Pajsijević crkvena zvona upozoravaju na opasnost, prenosi RTS.

Kiša od jutros pada i u opštini Ivanjica, gde je izazvala probleme - izlili su se bujični potoci, a nekoliko domaćinstva je poplavljeno, dok je u pojedinim delovima opštine, pokrenuta su i klizišta, prenosi Glas zapadne Srbije.

Saobraćaj je otežan, pa se vozačima savetuje oprez u vožnji.

Na deonici Drakčići - Roćevići, nadomak Kraljeva, došlo je do odrona i na snazi je obustava saobraćaja.

Saobraćaj je obustavljen zbog izlivanja reke Gorušice na deonici Guča - Kaona, navedeno je na Tviter nalogu "Puteva Srbije".

Na jezeru Duboki potok došlo je do porasta vodostaja i obustavljen je saobraćaj na deonici puta Čačak - Kraljevo, a vozila se preusmeravaju na alternativni put preko Mrčajevaca.

Obilne padavine izazvale su probleme u Čačku, gornjem Dragačevu, Kraljevu i ivanjičkoj opštini, prenosi "Glas zapadne Srbije".

U gornjem Dragačevu, u toku je evakuacija sela Viča, a moguće je, kako se navodi, proglašenje vanredne situacije.

Izlila se reka Dulenka

Zbog jake kiše, nabujalih potoka i bujuca sa okolnih brda, reka Dulenka mestimično se izlila i zapretila opštini Rekovac.

"Angažovali smo civilnu zaštitu, preduzeća, stanovništvo, stavili smo džakove sa peskom na kritična mesta i za sada nema opasnosti", rekao je Танјугу predsednik opštine Aleksandar Dođorđević.

Đorđević, koji je i načelnik Sektora za elementarne nepogode opštine, dodao je da su sve institucije u pripravnosti i da će intervenisati ukoliko bude potrebno.

U Rekovcu i Levču kiša pada od noćas.

Novi Pazar: Izlila se Jošanica

U Novom Pazaru obilne padavine izazvale su izlivanje reka u nekim delovima grada, zbog čega su ekipe nadležnih službi na terenu i postavljaju vreće sa peskom, a voda za piće je ispravna, saopštio je Štab za vanredne situacije tog grada.

Štab je održao sednicu, a načelnik Odeljenja za vanredne situacije, Naser Crnovršanin izjavio je da su gradske službe sa komandantom štaba, gradonačelnikom Nihatom Biševcem obilazili terene u ranim jutarnjim časovima.

"Pravovremeno smo reagovali, mehanizacija je na terenu, a tamo gde je bilo potrebno dostavljene su vreće sa peskom. Najkritičnije je na reci Jošanici, kilometar uzvodno od stadiona Iskre, gde se reka izlila sa obe strane. Međutim, mašine su već na terenu i postavljene su vreće sa peskom, a u ovom trenutku po gradu je raspoređeno 500 vreća. Slična je situacija i kod reke Raške, kod Hadžibulićkog mosta", rekao je Crnovršanin, saopštio je Štab za vanredne situacije.

On je naglasio da najveće probleme stvaraju divlji mostovi, te da su zbog njih uvedena dežurstva tokom kojih će mašine biti pripravne za delovanje. Skrenuta je pažnja da deca koja prelaze mostove, a naročito divlje uvek budu u pratnji roditelja.

Po najavama RHMZ nema najavljenih obilnijih padavina. "Odmah nakon sednice nastavljamo da obilazimo sve kritične lokacije. Možemo reći da smo dobro prošli, posebno ako uzmemo u obzir da je u mnogim opštinama u Srbiji uvedena vanredna situacija", zaključio je načelnik.

Direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Hanefija Brničanin je kazao da ovo preduzeće trenutno raspolaže sa dovoljnom količinom prerađene vode i naši potrošači ne osećaju nikakve problem u snabdevanju. Ona je i hemijski i bakteriološki u potpunosti ispravna i može se koristiti za piće.

"Usled velikih padavina, tokom cele noći, naročito na području Donje Pešteri, došlo je do zamućenja sirove vode. Preradni kapaciteti su svedeni na 60 posto naših kapaciteta. Pratićemo situaciju, ako budu smanjenje količine prerađene vode, uvešćemo restrikcije", rekao je Brničanin.

Izvor: Танјуг, RTS

KraljevopoplavaMarićevakuacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva