:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Maj 09, 2019   12:15

0

94

Vanredni samit lidera EU, deset zaveta za budućnost

U rumunskom Sibiuu održava se vanredni samit šefova država ili vlada zemalja EU, na kome će se, samo nekoliko nedelja pre izbora za Evropski parlament, razgovarati o evropskoj budućnosti i početi pripreme za novu stratešku agendu od 2019. do 2024.

"Predložiću usvajanje Deklaracije iz Sibua, u kojoj ćemo poslati poruku jedinstva", napisao je u pozivnom pismu predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Izjava o kojoj će se izjasniti lideri EU sadržaće deset zaveta: da će braniti jednu i celovitu Evropu, pokazati jedinstvo i solidarnost u dobru i u zlu, uvek nastojati da dođu do zajedničkih rešenja, čuvati evropski način života, demokratiju i vladavinu prava, nastojati da postignu rezultate u područjima koja su važna za građane, preneo je HRT, navodeći da će u radu samita učestvovati i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Takođe, među zavetima je da će se držati načela pravednosti bilo da je reč o tržištu rada, blagostanju, privredi ili digitalnoj transformaciji, investirati u mlade, štititi građane koristeći svoju "meku i tvrdu moć" u saradnji s međunarodnim partnerima i da će Evropa biti odgovoran globalni lider u razvijanju međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima, u čuvanju okoline i borbi protiv klimatskih promena.

EK je uoči samita u Sibiuu objavila niz političkih preporuka, navodeći da bi delovanje trebalo usmeriti na pet prioriteta: sigurnost, konkurentnost, pravednost, održivost i uticaj Unije u svetu.

To uključuje dalji rad na izgradnji efikasne evropske obrambene unije te bolje upravljanje migracijama. Zatim jačanje jedinstvenog tržišta u svim aspektima, borbu za socijalnu uključenost i rad na smanjenju regionalnih razlika, zaštitu manjina i suočavanje s izazovima starenja stanovništva, jačanje vladavine prava, pravednu poresku politiku, pristupačniju zdravstvenu zaštitu i sigurno snabdevanje energijom.

Jedan od prioriteta je i održivost privrednog razvoja koje treba da bude ekološki prihvatljivo. Kao peti prioritet Komisija navodi potrebu za jačanjem uticaja Evrope, koja treba biti svetski predvodnik te dosledno i snažno podupirati multilateralni globalni poredak koji se temelji na pravilima i čija je okosnica UN.

Izvor: FoNet

EU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva