:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Februar 28, 2020   11:44

0

124

Varhelji: Lajčak dobar izbor za izaslanika EU za dijalog

Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak je dobar izbor za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, smatra komesar za proširenje EU Oliver Varhelji.

 

"Znajući gospodina Lajčaka i njegova dostignuća, mislim da je on vrlo dobar izbor i dobra pomoć da nas dvojica pokrenemo stvari napred (u dijalogu Beograda i Prištine) i mislim da ćemo biti dobar tim", rekao je Varhelji u Pragu tokom samita zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana.

Na pitanje novinara Slobodne Evrope da li bi se najavljeno imenovanje izaslanika EU za Zapadni Balkan kosilo sa onim što kao evropski komesar za proširenje radi, Varhelji je kazao:

"To je pitanje koje treba postaviti visokom predstavniku Žozepu Borelju. Ali, mislim, iz naše diskusije, a imao sam sastanak i sa kandidatom za visokog predstavnika, to funkcioniše, za sve nas. Mislim da je predlog više o dijalogu između Prištine i Beograda i pokušava se da se tu stvari pomere napred", rekao je juče Varhelji.

O tome da li je problem to što država Slovačka, iz koje dolazi Lajčak, ne priznaje nezavisnost Kosova, evropski komesar kaže:

"Ne predstavlja Slovačku kada radi za Evropsku uniju, kao što znate."

RSE je ranije iz diplomatskih izvora potvrđeno da je Lajčak i formalno predložen za budućeg specijalnog predstavnika Evropske unije.

Izvor: T a n j u g

EUOliver VarheljiMiroslav Lajčakdijalog BG-PR

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva