:

:

TV Most

Foto: Tviter / Oliver Varhelji

clock

Decembar 14, 2021   10:50

0

148

Varhelji: Snažan signal posvećenosti EU pridruživanju Srbije

Otvaranje pregovora o klasteru 4 predstavlja snažan politički signal posvećenosti Evropske unije pridruživanju Srbije, istakao je danas evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

 

Varhelji je, na konferenciji za štampu posle međuvladine konferencije, rekao da se sada po prvi put otvaraju pregovori o jednom klasteru, koji se sastoji od četiri poglavlja.

Time, dodaje, Srbija preduzima još jedan značajan korak ka pridruživanju EU.

"Otvaranje poglavlja predstavlja veoma dobru vest za Srbiju i njene građane, kao i za ceo Zapadni Balkan. Time je poslata snažna poruka da EU želi da ubrza svoj angažman na Zelenoj agendi", objasnio je on.

Varhelji je kazao da otvaranje klastera potvrđuje da postoji napredak u pregovorima u procesu pridruživanja i da EU podržava sve reforme koje su sprovedene u Srbiji.

Takođe, podvlači, ovo je i priznanje Srbiji za vladavinu prava i korake preduzete na reformi Ustava u vezi oblasti koje se tiču otvorenog klastera.

Ukazao je da sada predstoji puno posla na suštinskim pregovorima, i da samo posvećenim pristupom Srbija može da ispuni sve uslove za zatvaranje poglavlja.

"Međuvladina konferencija je omogućila i da otvorimo politički dijalog o ključnim izazovima sa kojima se Srbija dalje suočava. Kada je reč o vladavini prava i normalizaciji odnosa sa KiM oni ostaju ključni za pristupni proces", poručio je on.

Varhelji je kazao da je važno da Srbija ostvaruje dobre rezultate na terenu, sa čvrstom ambicijom da otvara dalje klastere tokom francuskog predsedavanja EU.

"Mi sa naše strane uradićemo sve da bi se ubrzali pregovori", dodao je on.

U okviru klastera 4, koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost, danas su otvorena poglavlja 14 (transportna politika), 15 (energetika), 21 (transevropske mreže) i 27 (životna sredina).

12:45 - Odgovor EU na napredak Srbije u primeni reformi

Otvaranjem Klastera 4 potvrđuje sa da Evropska unija odgovara na napredak Srbije u primeni reformi, istakao je danas u objavi na Tviteru evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

"Otvaranje Klastera prvi put tokom predpristupnih pregovora prema revidiranoj metodologiji predstavlja važan korak ka pridruženju Srbije EU", napisao je Varheji.

On je objavio i fotografiju sa premijerkom Srbije Anom Brnabić koja učestvuje na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Srbije Evropskoj unij u Briselu.

Ranije danas na Konferenciji Srbija je otvorila Klaster 4 koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost, a u njegovom okviru četiri nova poglavlja: poglavlje 14 (transportna politika), poglavlje 15 (energetika), poglavlje 21 (transevropske mreže) i poglavlje 27 (životna sredina).

12:54 - Dovžan: Otvaranje 4 poglavlja unosi dinamizam u pregovore

Istovremeno otvaranje četiri poglavlja unosi dodatni dinamizam u pregovore o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, izjavio je danas slovenački državni sekretar, Gašper Dovžan, posle Međuvladine konferencije EU-Srbija.

On je, na konferenciji za štampu, izneo zajedničku poziciju EU rekavši da je za EU proširenje ostaje ključni prioritet koji predstavlja strateško investiranje u mir, prosperitet, stabilnost u Evropi.

"Posebno mi je drago što smo se danas složili da otvorimo jedan pregovarački klaster sa Srbijom, što je prvi put. To je važan rezultat u pregovorima i važna demonstracija revidirane metodologije proširenja koja je sada primenjena u praksi", rekao je Dovžan.

U okviru klastera 4, koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost, otvorena su četiri nova poglavlja: poglavlje 14 (transportna politika), poglavlje 15 (energetika), poglavlje 21 (transevropske mreže) i poglavlje 27 (životna sredina).

"Istovremeno otvaranje četiri poglavlja unosi dodatni dinamizam u pregovore u pridruživanju. EU će nastaviti da blisko sarađuje sa Srbijom sa željom da se postigne dalji napredak u procesu pridruživanja", rekao je zvaničnik Slovenije koja predsedava EU.

On je ocenio da je današnji dijalog bio uspešan i naglasio da srpska vlada još uvek iznosi evropske integracije kao ključni cilj, daje prioritet evropskim reformama i posvećena je tome da u raznim oblastima ostvari napredak.

Kako je dodao, napomenuta je i važnost nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije, medijskih sloboda, pročesuiranja i borbe protiv organizovanog kriminala.

"Napredak u oblasti vladavine prave i normalizacija odnosa sa Kosovom ostaju od ključnog značaja i biće osnov daljih pregovora", rekao je Dovžan.

Delegaciju Srbije u Briselu činile su premijerka Ana Brnabić i ministar evropskih integracija, Jadranka Joksimović.

Međuvladinoj konferenciji prisustvovali su i brojni ministri zemalja članice EU među kojima su bili šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, ministarka za evropska pitanja Austrije Karoline Edštadler, šefica belgijske diplomatije u ime zemalja Beneluska Sofi Vilmes, Češke Jakub Kulhanek, ministar za evropska pitanja Irske Tomas Birn, ministar za evropska pitanja Poljske Konrad Simanski, ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić-Radman.

Nemačku je zastupala državna sekratarka Ana Lirman, Italiju državni sekretar Vićenco Amendolan, Rumuniju državni sekretar Iuliom Rauc Mateo, a Francusku državni sekretar Klemen Beone.

Prisustvom visokih zvaničnika međuvladinoj konferenciji zemlje članice EU dale su podršku Srbiji i time iskazale da pridaju veliki značaj proširenju EU na zemlje Zapadnog Balkana.

Borelj čestitao Srbiji otvaranje Klastera četiri

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj češtitao je danas predsednici vlade Srbije Ani Brnabić na otvaranju Klastera 4 u pristupnim pregovorima sa EU.

"Danas smo otvorili Klaster četiri o zelenoj agendi i održivoj povezanosti sa Srbijom. Čestitam premijerki Ani Brnabić na ovom značajnom koraku Srbije ka EU", napisao je Borelj na svom Tviter nalogu.

On je istakao da je veoma važno da Srbija sada nastavi rad na unapređenju vladavine prava, na usklađenosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i dijalog sa Prištinom.

Izvor: T a n j u g

Oliver VarheljiEUklasteriSrbijaBorelj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva