:

:

TV Most

clock

Oktobar 11, 2022   11:27

0

112

Vasić: U Specijalnom sudu u Hagu neće biti pravde za srpske žrtve, tamo ne znaju ni gde je Kosovo na mapi

Advokat Dejan Vasić izjavio je za Kosovo onlajn da je Specijalni sud u Hagu sam sebi propisao pravila po kojima će raditi, a koja obuhvataju i postupak kojim se oštećeni mogu legitimisati za učešće u postupku.

Vasić, koji je i ovlašćeni branilac i zastupnik žrtava pred Posebnim većima suda u Hagu, kaže da je iz medija saznao da je taj status stekao određeni broj prijavljenih lica, a da je određeni broj njih odbijen.

"Optužnice koje su podnete nisu u potpunosti javne, a žrtve koje su laici ne mogu ni znati da li se optužnicama obuhvata i konkretan zločin koji se dogodio njima ili njihovim bližnjima. Nisam siguran da li je do sada sprovedena istraga o zločinima u Starom Gracku, Livadicama, Radonjićkom jezeru i mnogim drugim za koje zajednica kojoj pripadam s razlogom traži utvrđenje krivca", rekao je Vasić.

Kako je rekao, na osnovu onoga u šta je imao uvid, većinski deo do sada pokrenutih postupaka odnosi se na "krvava razračunavanja" unutar albanske zajednice. 

"U tom smislu, iako sam licencirani zastupnik žrtava pred tim sudom, sve manje vremena trošim i na praćenje rada ove institucije, ne gajeći bilo kakve iluzije o pravdi i satisfakciji žrtava", rekao je Vasić.

Kako je pojasnio, nakon podizanja prvih optužnica haškog tužilaštva, prošlo je dovoljno vremena da sa sigurnošću može da tvrdi kako je taj "skupi sud" stvoren isključivo zbog komoditeta sudija, tužilaca i pridruženog osoblja. 

"Dobar deo tih pravosudnih poslenika sudio je i radio na Kosovu u sklopu pravosudnih komponenti misija UNMIK i EULEKS, a siguran sam da je taj rad mnogo udobnije obavljati u Hagu, nego u kosovskim bestragijama. Pred tim sudom sada sude strane sudije, tuže strani tužioci, brane strani advokati i žrtve zastupaju strani zastupnici, koji teško da i mogu Kosovo precizno locirati na mapi Evrope, a kamoli da nešto znaju o našim vekovnim neprijateljstvima ili kosovskom mentalitetu i kulturi", rekao je Vasić.

Izvor: Kosovo online

KiMSpecijalni sud za OVKDejan Vasić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva