:

:

TV Most

clock

Januar 10, 2024   9:16

0

68

Vaterpolisti Srbije protiv Francuske za četvrtfinale EP

Vaterpolisti Srbije igraju večeras od 18.30 protiv reprezentacije Francuske utakmicu plej-ofa za plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Zagrebu. 

Reprezentacija Srbije je, nakon ubedljivih pobeda nad Izraelom (22:1), Nemačkom (14:6) i Maltom (21:4), takmičenje u grupi C Evropskog prvenstva u Hrvatskoj završila kao prvoplasirana, što ne podrazumeva i direktan plasman u četvrtfinale jer su u grupi C bile selekcije iz Druge divizije.

Plasman u četvrtfinale obezbedila su samo po dva prvoplasirana tima iz A i B grupe (Prva divizija), dok će Srbija morati dužim putem - kroz plej-of odnosno osminu finala u kojoj su završile i lošije selekcije iz dve grupe Prve divizije.

Kao liderima grupe C, protivnik "delfinima" u plej-ofu za četvrtfinale biće Francuska - najlošije plasirana reprezentacija iz grupe A (Prva divizija), u kojoj je zabeležila tri poraza (jedan posle peteraca) i uzela bod - nedovoljno za više od poslednjeg četvrtog mesta.

Francuska je u grupi imala jake protivnike, ali je ostala i bez sportske sreće. Poražena je od Crne Gore posle izvođenja peteraca (20:19), izgubila je od domaćina Hrvatske sa 12:7, a bolja je bila i Španije (9:6), ali tek nakon velike borbe i preokreta u samom finišu duela.

Iako je plasman u četvrtfinale dovoljno vredna nagrada, vaterpolisti Srbije će večeras imati dodatni motiv - da se revanširaju Francuzima za težak poraz u istoj fazi istog takmičenja u istoj zemlji, ali pre dve godine.

U plej-ofu za četvrtfinale Evropskog prvenstva u Splitu 2022. Francuzi su pobedili reprezentaciju Srbije rezultatom 10:9 i "delfini" su prvi put otkako učestvuju na prvenstvima Evrope ispali pre četvrtfinala. Pre susreta u Splitu, Srbija je pobedila Francusku devet puta zaredom.

Francuska je turnir u Splitu završila kao šestoplasirana, a medalju na Evropskom prvenstvu čeka još od 1927. godine, kada je došla do srebra. Najveći uspeh francuskog vaterpola takođe je davno prošlo vreme - olimpijsko zlato 1924.

Bolji iz današnjeg duela Srbije i Francuske igraće u četvrtfinalu 12. januara protiv selekcije Mađarske, prve na tabeli grupe B. Mađari su u prvoj fazi takmičenja izgubili od Grčke, a pobedili Gruziju i Italiju.

Srbija u najjačem sastavu

Selektor Srbije Uroš Stevanović u Hrvatskoj može da računa na 15 vaterpolista. Na Evropsko prvenstvo su otputovali Branislav Mitrović (Turkoan), Radoslav Filipović (Oradea), Dušan Mandić (Ferencvaroš), Viktor Rašović (Noazi la Sek), Nikola Jakšić (Novi Beograd), Sava Ranđelović (Vašaš), Radomir Drašović (Novi Beograd), Petar Jakšić (Partizan), Strahinja Rašović (Vašaš), Marko Radulović (Novi Beograd), Nikola Lukić (Novi Beograd), Vuk Milojević (Crvena zvezda), Nemanja Ubović (Vuljagmeni), Nemanja Vico (Primorac) i Đorđe Lazić (Breša).

Debitanti na velikom takmičenju su Radoslav Filipović, golman Oradee, i Petar Jakšić, bek Partizana.

U odnosu na sastav koji je osvojio četvrto mesto na Svetskom prvenstvu u Fukuoki, sada su ponovo u timu Dušan Mandić, Viktor Rašović, Nikola Lukić i Nemanja Vico.

Borba za olimpijsku vizu

Evropsko prvenstvo je i kvalifikaciono za Olimpijske igre. Plasman u Pariz izboriće evropski šampion ili najbolje plasirana ekipa na turniru posle Mađarske, Grčke i Francuske, koje već imaju vizu za Igre.

Takođe, tri najbolja nacionalna tima sa Evropskog šampionata idu na Svetsko prvenstvo, čiji je domaćin Doha od 2. do 18. februara naredne godine.

Plasman na Svetsko prvenstvo ranije su iz Evrope obezbedili Srbija, Mađarska, Grčka, Španija, Italija i Francuska.

Srbija među najuspešnijim evropskim selekcijama

Reprezentacija Srbije je među najuspešnijim evropskim selekcijama, osvojila je 22 medalje na evropskim prvenstvima, od toga osam zlatnih, devet srebrnih i pet bronzanih. Ispred je jedino Mađarska sa četiri odličja više.

Čak sedam naslova prvaka na kontinentalnim šampionatima državni tim je osvojio nakon raspada Jugoslavije - Budimpešta 2001, Kranj 2003, Beograd 2006, Ajndhoven 2012, Budimpešta 2014, Beograd 2016. i Barselona 2018. godine.

Evropsko prvenstvo, plej-of:

Sreda:

Francuska - Srbija 18.30

Crna Gora - Nemačka 20.15

Četvrtak:

Gruzija - Rumunija 17.00

Grčka - Holandija 19.00

Izvor: T a n j u g

vaterpoloEvropsko prvenstvo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva