:

:

TV Most

Foto: Kurir, sreenshot

clock

Oktobar 23, 2021   21:36

0

37

Večeras kreće primena kovid propusnica

Za boravak u restoranu, kafiću, klubu ili bilo kom drugom ugostiteljskom objektu, od večeras od 22 časa biće vam neophodna kovid propusnica.

Ovim dokumentom dokazujete da ste primili vakcinu protiv kovida, da ste preležali virus ili da imate negativan rezultat PCR ili antigenskog testa.

U konsultaciji sa Kriznim štabom za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19, Vlada je usvojila predlog uvođenja kovid propusnica.

Kovid propusnice zasad važe samo u ugostiteljskim objektima od 22 časa..

Kako će se sprovoditi kontrola?

Inspekcijski organi na čelu sa komunalnom milicijom i komunalnim inspektorima, kontrolisaće ugostiteljske objekte, a za one koji ne budu poštovali ovu odluku sledi novčana kazna, ali od ponedeljka. Kako je najavljeno, na terenu će biti oko 2.400 inspektora, svih 46 inspekcija u Srbiji.

U lokalima će biti i kovid redari koji će biti zaduženi za proveru gostiju, da li imaju sertifikat da ostanu u objektu posle 22 časa ili će morati da odu.
Šta je validna kovid propusnica?

Nakon najave da se uvode kovid propusnice mnogi su pomislili da će to biti specijalni digitalni sertifikat po uzoru na zapadne zemlje. Međutim, kako je premijerka Ana Brnabić objasnila, kovid propusnica može biti i u odštampanom formatu.

To znači da će kovid propusnicu imati svi koji u ugostiteljskom objektu prilože odštampanu ili digitalnu potvrdu o vakcinaciji ukoliko od primanja druge doze vakcine nije prošlo više od 210 dana.

Naravno, oni koji imaju odštampanu ili elektronsku potvrdu da su primili treću dozu vakcine svakako imaju kovid propusnicu. Takođe, kovid propusnicu imaju svi koji imaju odštampanu ili digitalnu potvrdu da su preležali koronu u prethodnih sedam meseci. Konačno, kovid propusnica je i odštampani ili elektronski negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test koji je validan 48 sati.

Validna propusnica je potvrda druge, odnosno treće doze koja nije starija od 210 dana (7 meseci), negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test ne stariji od 48 sati ili potvrda o preležanom virusu korona u poslednjih 210 dana.

Kolike će biti kazne

U iznosu od 300.000 dinara kazniće se pravno lice.

U iznosu od 150.000 dinara biće kažnjen preduzetnik.

U iznosu od 50.000 dinara biće kažnjeno odgovorno lice u pravnom licu.

U iznosu od 30.000 biće kažnjavani kovid redari, odnosno odgovorna lica za sprovođenje mera.

U iznosu od 5.000 biće kažnjeno fizičko lice koje prekrši mere.

Izvor: Sputnik.rs

koronaviruskovid propusnice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva