:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 20, 2019   9:36

0

282

Vejvoda: Obe strane stoje u mestu zbog nerešene situacije

Saradnik Instituta društvenih nauka u Beču Ivan Vejvoda ocenio je da česte posete međunarodnih zvaničnika Beogradu i Prištini imaju za cilj da podstaknu nastavak dijaloga koji će voditi ka pronalaženju obostrano prihvatljivog rešenja, a koje mora biti verifikovano u Savetu bezbednosti UN.

Odgovor na pitanje kakvo će rešenje pitanja Kosova biti treba da daju izabrani predstavnici oba naroda, s tim da bilo koje rešenje treba da obuhvati sva goruća pitanja, ocenio je Vejvoda za RTK2.

Prema njegovim rečima, tokom nedavnih poseta američkih i nemačkih zvaničnika Beogradu i Prištini pokazano je da postoji interes da se reši Kosovo kao nerešeno pitanje u Evropi.

"Bili smo u Evropi u kojoj je rečeno da više nikad rata neće biti a mi smo se sunovratili u taj rat i sada želimo da se pridružimo tom mirovnim projektu zato što želimo da učinimo stabilne osnove mira u ovom regionu. U tom pogledu su svi osetili da postoji jedan zreo trenutak, iskazana volja sa obe strane da se želi jedan dogovor", kaže Vejvoda.

Dodaje da iako, postoji volja da se postigne dogovor njegov sadržaj nije poznat, a bilo bi dobro da se o tome nešto sazna. Ipak, prema njemu, slične situacije u svetu su rešavane iza zatvorenih vrata.

"Pomenite bilo koji istorijski presedan videćete da je to pre svega rešavano mirno, često i bez znanja drugih, da bi se izašlo sa nekakvim rešenjima i u tom pogledu mislim da svi ovi koji dolaze žele da podstaknu nastavak dijaloga i da se nađe jedno rešenje koje mora da bude verifikovano u SB UN od pet stalnih članova, o čemu je i Federika Mogerini govorila", ističe Vejvoda.

Kako navodi, dve strane se zbog pitanja taksi i platforme za dijalog nalaze u pat poziciji. Ali, dodaje da dijalog koji je počeo još 2011. traje jako dugo dok obe strane stoje u mestu zbog nerešenog pitanja.

Prema njegovoj oceni, normalizacija treba da bude u interesu građana koji žive na Kosovu i u Srbiji, a da je najgora trenutna neizvesnost kao i zamrznuti sukob.

Smatra da je teško reći kada će dijalog ponovo početi, ali da je najvažnije da Beograd i Priština iskažu političku volju da krenu napred.

On smatra da građanska društva i građani treba da podstiču izabrane predstavnike da dođu do rešenja.

"Da li će oni smoći snage, da li je ta takozvana zrela situacija sad postala opet nezrela i da li ćemo živeti još 10 godina u nerešenom pitanju, to je potpuno otvoreno pitanje danas", izjavio je Vejvoda.

Izvor: Танјуг

Ivan Vejvoda
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva