:

:

TV Most

clock

Oktobar 29, 2019   17:59

0

153

Vejvoda:Status kvo na KiM neodrživ, nisam za promenu granica

Saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda smatra da je status kvo po pitanju KiM neodrživ i ističe da se nada da neće doći do promene granica, ali da treba omogućiti Beogradu i Prištini da same dođu do dogovora.

"Ono što ljudi poput mene govore je da je status kvo neodrživ. Da, jednog dana ćemo živeti u regionu bez granica, ali da bi se to dogodilo, mora biti granica. Da li su to granice Kosova kakve su danas, ili nešto drugačije, ne znam", rekao je Vejvoda u intervjuu za Juropijen vestern Balkans.

On je dodao da se nada da će biti dovoljno da Beograd pristane na rešenje, koje podrazumeva snažnu autonomiju za srpsku manjinu na KiM, formiranje Zajednice sprskih opština, puno poštovanje prava Srba na Kim, specijalni status SPC, kao i rešavanje pitanja vode, jezera Gazivode, struje i diplomatskih pitanja.

"To je mnogo veći paket o kojem treba pregovarati, a pitanje granica, ako do toga dođe, biće samo njegov deo", rekao je Vejvoda, koji je i bivši potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda u Vašingtonu.

On je dodao da ne misli da pitanje promene granica nije više na stolu, ali napominje da sve zavisi od toga kako će se nastaviti proces.

Povodom imenovanja dva izaslanika SAD koja će se baviti ovim pitanjem, Metjua Palmera i Ričarda Grenela, Vejvoda je rekao da američki pristup još nije jasan, ali da bar u Beogradu postoji razumevanje da status kvo nikome ne koristi, ni regionu, ni Evropi.

"Predsednik Vučić je otvoren za razne mogućnosti. Dve strane moraju da postignu sporazum, ali u okviru nadzora međunarodne zajednice, a to znači da će ga proveriti SB UN, što znači i Rusija", ukazao je Vejvoda.

On je dodao da se još čeka da Priština iznese svoju pregovaračku poziciju, ali je ocenio da "ne bi trebalo da protraćimo ovaj trenutak i pomoć koju su EU i SAD voljne da nam daju".

Govoreći o odluci EU da ne da "zeleno svetlo" za otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Vejvoda je rekao da je to jedna od najgorih odluka koja je doneta na dugom putu proširenja EU na Zapadni Balkan.

U tom kontekstu, podsetio je da Priština nije dobila viznu liberalizaciju

nakon što je resila pitanje demarkacije sa Podgoricom i ocenio da Severna Makedonija zaslužuje da napreduje posle istorijskog kompromisa sa Grčkom.

"Mislim da je EU poslala pogrešan signal regionu o verodostojnosti procesa, i za samu Evropu pitanje verodostojnosti evropskog projekta je dovedeno u pitanje time što nije u praksi pokazala da taj proces funkcioniše", rekao je Vejvoda.

On je ocenio da je verodostojnosti procesa proširenja naneta šteta u očima naroda Zapadnog Balkana, ali da najava imenovanja specijalnog izaslanika EU za ovaj region pokazuje da Balkan ostaje visoko na listi priroriteta Brisela.

Izvor: Танјуг

VejvodaKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva