:

:

TV Most

clock

Januar 03, 2024   14:41

0

80

Veka: Evropi nikada nije bilo u interesu da dokaže tvrdnje Dika Martija

Italijanska novinarka i istraživač, koja je među prvima u svetu pokrenula priču o trgovini organima na KiM, Marija Lina Veka izjavila je da Evropi nikada nije bio suštinski interes da se procesuiraju odgovorni za ove zločine, a da je nakon smrti Dika Martija nestala i poslednja nada da će se to ikada dogoditi.

Ona je za Kosovo onlajn rekla da su Martijev ogroman istražni rad, svedočenja, dokazi, finansijske analize koje su nepobitno dokazale umešanost vođa OVK u trgovinu organima, naprasno postali beskorisni.

"To se pokazalo sa pokretanjem prvih optužnica pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu. A sada, posle njegove smrti, uverena sam da će čitav slučaj biti zaboravljen", rekla je Lina Veka.

Ona je rekla da nikome u Evropi otpočetka nije bilo u interesu da se dokaže istina o tome šta se događalo na Kosovu 1999. i nakon dolaska međunarodnih mirovnih snaga.

"Ukoliko sagledamo bližu prošlost Evrope, videćemo da nikome nije u interesu da predstavi pravu istinu o raspadu Jugoslavije. Zašto ste onda očekivali spremnost da se sazna kako je došlo do stvaranja nelegitimne države Kosovo i satanizacije Srbije. Zar i danas ne slušamo jedne te iste laži? Zato sam uverena da je sa smrću Dika Martija faktički nestala i poslednja nada da će se saznati prava istina o zločinima počinjenim nad Srbima ali i nelojalnim Albancima. Ne očekujem više ništa od takozvane međunarodne pravde", zaključuje Lina Veka.

Ona je rekla da je duboko potresla vest o smrti Dika Martija.

"Znala sam da je bio bolestan poslednjih meseci. Vest o njegovoj smrti je za mene bio osećaj poraza. Bio je pošten, pedantan, precizan čovek, sposoban za ogroman rad i sposoban da vodi velike istrage što je i radio kao javni tužilac od 1975. do 1989. godine", kaže Lina Veka.

Otkriva da se sa njim upoznala početkom 2000. godine kada je Marti prezentovao izveštaje o zatvorima CIA u Evropi, ali i da su razgovarali nakon što je predočio izveštaj o trgovini organima na Kosovu.

"U novembru je objavlјena njegova knjiga ‘Nepoštovanje istine’. Bio je sposoban da vodi velike istrage i to je i dokazao", zaključuje Lina Veka.

Izvor: T a n j u g; Foto: Vesti onlajn

KiMDik MartiLina Veka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva