:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 10, 2021   15:28

0

161

Velika Britanija donirala skijašku opremu Vojnoj akademiji

Kadetima Vojne akademije od ove zime biće na raspolaganju novi kompleti skijaške opreme za turno skijanje koje je doniralo Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Opremu u vrednosti od 50.000 funti donirao je danas izaslanik odbrane Velike Britanije Saša Toumz u Sportskom centru Vojne akademije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Toumz je istakao da je ova donacija samo jedan od pokazatelja dobre saradnje između dve zemlje.

"Danas smo ovde kako bismo uručili skijašku opremu, kao donaciju britanskog Ministarstva odbrane. Ova donacija je deo sve razvijenije vojne saradnje između naše dve zemlje. Ova donacija je i nadogradnja prošlogodišnje obuke u zimskim uslovima i nadam se da će koristiti Vojsci Srbije kako bi nastavila da razvija nove koncepte obuke. Zaista se radujem što ću videti kako koristite ovu opremu", poručio je pukovnik Toumz.

U ime Vojne akademije, pukovnik Dragan Trifković, podsetio je da su u martu ove godine pripadnici Vojne akademije i Centra za zimsko ratovanje Oružanih snaga Velike Britanije na Kopaoniku realizovali zajedničku obuku u zimskim uslovima, što je imalo veliki značaj u obogaćivanju nastavnog plana i programa uvođenjem veštine turno skijanja.

"Na osnovu tog iskustva, uveli smo turno skijanje u neke od studijskih programa, kao važan deo obuke u zimskim uslovima. Naš glavni cilj je posebno osposobljavanje kadeta roda pešadije za ratovanje u zimskim uslovima, na neprohodnim terenima i otežanim vremenskim uslovima. Zahvalni smo britanskim instruktorima i prethodnom izaslaniku odbrane pukovniku Niku Iliću, koji nam je pomogao da organizujemo i sprovedemo ovu zajedničku obuku", rekao je Trifković.

Dodao je da će ova donacija Velike Britanije, upravo pred zimsku sezonu, omogućiti našim kadetima da se obučavaju po novom programu.

U znak zahvalnosti za pruženu podršku, ambasadorki Velike Britanije Šan Meklaud, na današnjoj aktivnosti je dodeljena Plaketa Vojne akademije, koju je u njeno ime primio izaslanik odbrane pukovnik Toumz.

Izvor: Танјуг; Foto: Танјуг

Vojna akademijaski opremadonacijaVelika Britanija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva