:

:

TV Most

Foto: RTK2

clock

Avgust 28, 2019   17:23

0

419

Velika Gospojina obeležena i u Sredačkoj župi

Velika Gospojina, obeležena i u zaseoku Pejčići, u Sredačkoj župi. Raseljeni Srbi godinama unazad prisustvuju obeležavanju ovog crkvenog praznika.

U srcu Sredačke župe, nalazi se crkva Uspenja Presvete Bogorodice. Raseljeni Srečani se godinama okupljaju oko ove svetinje.

"Još kao dete iz Gornjeg Sela sam pešice dolazila ovde, svaki praznik je u selu bio doživljaj. Pokušavamo da se jedna tradicija ne zaboravi", kaže Velika Dumanović.

"Došla sam sa roditeljima kod babe i dede u selu, mnogo volim ovde da dolazim, zbog naše kulturne baštine i ovih divnih manastira i crkava. Ovo je srečanska nošnja - sastoji se od jeleka, bošče, pojasa, marame i haljine", kaže Mija Lazarević.

“Prvi put ove godine je preko Kancelarije za KiM obezbeđen besplatan prevoz, jedan autobus koji je pošao iz Beograda do Sredske, ali je velika većina došla i u sopstvenoj režiji”, rekao je Miroslav Šipić.

Zavičaj je jedan, i ma gde bili uvek mu se rado vraćaju.

"Poslednjih 7, 8 godina dolazimo stalno. Svake godine se okupljamo za ovaj veliki praznik, obnovili smo kuću i u gradu i na selu i porodičnu crkvicu i vrlo rado dolazimo u ovaj kraj, zovemo i naše prijatelje i sunarodnike da obilaze ovaj kraj i naše svetinje", rekao je Lazar Radivojević iz Švajcarske.

"Ja sam od 1. maja do novembra ovde, posle sam u Beogradu, tamo imam stan, ali nema lepšeg mesta od Sredske, tu nam je Šara 2800m, more blizu, najlepša klima na svetu. Jednom godišnje se okupimo ovde, naš narod dođe, neko i sa strane, ali sve u svemu je lepo", kaže Novica Petrović iz Stajkovca.

"Svake godine obilazim, idem i u Mušnikovo i u Sredsku, kao i u selo Lokvice za Svetog Iliju. Lepo je kad se skupimo, a kad ostanemo mi u selu i u Sredačkoj župi, onda je još teže", kaže Zlatibor Cvetković.

Liturgiju je služio jerej Đorđe Stefanović. Tokom litije, okupljeni vernici su se molili za zdravlje svojih porodica.

"Poručujem im da ostanu ovako, da dolaze ljudi bar jednom godišnje, da se češće okupljamo", poručio je jerej Đorđe Stefanović.

Slavski kolač se preuzima iz godine u godinu, jer taj čin predstavlja privilegiju.

"Šaljem poruku da ne zaborave svoj kraj, gde su rođeni da to ne zaborave, da ne prodaju svoja imanja ovde i da se što češće viđamo na ovakvim skupovima", rekao je Jovica Gogić.

Velika Gospojina je najradosniji dan u godini za stanovnike sedam zaselaka Sredačke župe. To je prilika da se sastanu u većem broju sa onima koji su otišli iz rodnog kraja. A kada se završi saborovanje, sve je po starom. Odlaze oni koji su nakratko oživeli sećanja na neko drugo vreme, dok se preostalo stanovništvo vraća svakodnevici i odbrojava dane i mesece do novog okupljanja. 

Izvor: Radio Kontakt Plus, RTK2

KiMSredačka župaVelika Gospojina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva