:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Januar 03, 2024   12:02

0

72

Veliki štrajk lekara stažista u Britaniji, desetine hiljada pacijenata ostaju bez nege

Lekari stažisti u Britaniji otpočeli su šestodnevni štrajk, najduži u 75 godina dugoj istoriji zdravstvenog sistema te zemlje. Desetine hiljada pacijenata ostaje bez adekvatne nege.

Očekuje se da će se hiljade lekara stažista, koji čine gotovo polovinu doktora u Britaniji, priključiti štrajku, prenosi Bi-Bi-Si. 

Planirane operacije i pregledi biće u velikoj meri odlagani. Zdravstvene organizacije kažu da su ljudi čiji su termini odloženi, uključujući one sa malignim bolestima, uznemireni i izloženi riziku da se njihovo stanje pogorša.

Izvršni direktor bolnica Univerzitetskog koledža u Londonu Dejvid Probert rekao je da će "velika većina" rutinskih intervencija morati da bude otkazana i to zato što se stariji lekari premeštaju u Hitnu službu.

Do štrajka je došlo nakon prekida pregovora o platama između Vlade i Britanske medicinske asocijacije (BMA).

I tokom prošle godine u više navrata medicinski radnici stupali su u štrajk nezadovoljni visinom primanja. Lekari stažisti traže dodatnih 35 odsto povećanje zarada kako bi im se plate uskladile sa stopom inflacije.

Sekretarka za zdravstvo Viktorija Atkins poručila je da stažisti treba da prekinu štrajk i da se "vrate za pregovarački sto kako bismo mogli da pronađemo fer i razumno rešenje za okončanje štrajkova jednom zauvek".

Sa druge strane, kopredsedavajući komiteta lekara stažista smatraju da Vlada treba da izađe sa "verodostojnom ponudom".

Još u maju prošle godine medicinsko osoblje u Britaniji, osim doktora, prihvatilo je ponudu za povećanje plate od pet odsto, plus jednokratni paušalni iznos, dok je štrajk stažista odložen dok se ne vidi kakva je ponuda Vlade.

Izvor: RTS

Velika Britanijalekari
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva