:

:

TV Most

clock

Avgust 02, 2019   12:53

0

191

"Veritas" upućuje na zločinački karakter "Oluje"

Uoči 24. godišnjice od proterivanja velikog dela srpskog stanovništva sa područja nekadašnje Republike Srpske Krajine (RSK), u akciji hrvatske vojske i policije pod nazivom "Oluja" početkom avgusta 1995. godine, informativno-dokumentacioni centar "Veritas" podvlači agresivni i zločinački karakter te akcije, jer je, kako navode, reč o agresiji protivnoj međunarodnom pravu.

"Agresija je izvršena uprkos činjenicama da je ta oblast bila pod zaštitom UN, i da su predstavnici RSK dan pre u Ženevi i Beogradu prihvatili predlog međunarodne zajednice o mirnom rešenju sukoba. I kad je prestao svaki otpor Srpske vojske Krajine, agresor je ubijao ljude koji nisu hteli ili mogli sa svojih vekovnih imanja, ali i one u izbegličkim kolonama, i do Une i preko Une, duboko u teritoriju tadašnje Republike Srpske", kaže se u saopštenju Veritasa.

Kako navode, paradoks akcije u kojoj je Krajina "opustošena, opljačkana i porušena", nalazi se u činjenici što je "agresor" bila članica UN, a Krajina zona pod zaštitom iste organizacije, i što su, ističe se, neke druge članice te organizacije odobrile i učestvovale u samoj agresiji.

Podseća se da je "Oluja" jedina akcija i događaj u kojoj su Srbi žrtve, koji je suđen pred Haškim tribunalom, i gde su generali hrvatske vojske Mladen Markač i Ante Gotovina osuđeni u prvostepenom postupku, pa potom oslobođeni, iako, dodaje se, sudsko veće nije negiralo zločine utvrđene u prvostepenoj presudi.

Takođe, podseća se da je u Hrvatskoj za Oluju osuđena samo jedna osoba.

"Oluja je stigla i pred Evropski sud za ljudska prava pred kojim se vode sudski sporovi po tužbama oštećenih Srba protiv Hrvatske, koji su izgubili sporove pred hrvatskim sudovima ili smatraju da njena državna tela nisu sprovela efikasnu istragu smrti njihovih rođaka civila, koji su ubijeni za vreme ili neposredno nakon ove akcije", navodi se.

Međunarodni sud pravde (MSP) je, ističu u Veritasu, kroz obrazloženje svoje presude iz februara 2015. godine operaciju "Oluja" kvalifikovao kao akciju "etničkog čišćenja", sa napomenom - "Hrvati su hteli srpsku teritoriju bez Srba, očekujući da oni sami odu, a ne da ih ''unište u celosti ili delimično"''.

"I umesto da Hrvatska, i bez naloga MSP, odustane od slavljenja akcije etničkog čišćenja i masovnih zločina kao dvostrukog državnog praznika - Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, slavlje se iz godine u godinu pretvara u veličanje ustaštva i izlive mržnje prema Srbima. Obećanja o zaštiti manjinskih nacionalnih prava, data od hrvatskih zvaničnika na dan ulaska Hrvatske u EU pre šest godina na trgu Bana Jelačića u Zagrebu, pretvorila su se u svoju suprotnost - srpska zajednica je postala još minornija, obespravljenija i napadanija", zaključuje se u saopštenju Veritasa.

Izvor: Танјуг

Veritas"Oluja"
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva