:

:

TV Most

clock

Februar 08, 2024   18:24

0

58

Vesić: Rezolucija EP još jedna u nizu negativnih rezolucija o Srbiji

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) i član Predsedništva Srpske napredne stranke  Goran Vesić izjavio je da je rezolucija Evropskog parlamenta još jedna u nizu negativnih rezolucija o Srbiji koju ovaj odlazeći sastav EP u kontinuitetu donosi. 

"Podsetiću vas da je jedna od prvih rezolucija koju su doneli protiv Srbije bila rezolucija iz maja 2022. u kojoj su direktno optužili Srpsku pravoslavnu crkvu za izazivanje napetosti na Balkanu i izazivanje ratova, dok su u julu 2023. doneli rezoluciju u kojoj su tražili od pet članica EU i same Srbije da priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova, što se naravno nikada nije dogodilo", rekao je on za Tanjug.

Vesić je naveo i da je u januaru  2022. EP doneo rezoluciju u kojoj su tražili da se ukinu pristupni fondovi u Srbiji ukoliko se ne uvedu standardi Evropske federacije, a da su u januaru 2023. isto tražili, tačnije ukidanje pristupnih fondova ukoliko se Srbija ne odrekne Milorada Dodika kao ustavnog vođe iz legalno izabrane vlasti Republike Srpske. 

Podsetio je i da je u maju 2023. godine EP doneo rezoluciju u kojoj su drugi tražili da se utvrdi odgovornost za stravično ubistvo u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, dok su u oktobru 2023. tražili da se ukinu pristupni fondovi i da se prekinu pregovori sa Srbijom ukoliko se ne istraži događaj u Banjskoj.

"Prema tome, kao što možete da vidite, to je jedan kontinuitet donošenja rezolucija koje su protiv Srbije i to je zaista žalosno, ali mi razumemo poziciju EP. Mi razumemo da je ta pozicija ograničena i da se zbog tih razloga, malo, malo pa donose različite rezolucije", rekao je Vesić.

On je naglasio da će Vlada Srbije sa pažnjom razmotriti svaki međunarodni dokument koji se odnosi na Srbiju, jer kako je dodao želi da čuje šta ljudi misle o nama, bez obzira da li su namere dobre ili loše.

"Današnja rezolucija EP svakao će ući u istoriju političkog beščašća i po još jednom događaju, a  to je da su u pripremi te rezolucije učestvovali pojedini opozicioni poslanici Srbije, koji su bili tamo i koji su se radovali i tražili da se ukine Srbiji novac iz pristupnih fondova EU ", rekao je član predsedništva SNS-a.

On je podsetio da se iz pristupnih fondova EU Srbije delimično finansira pruga Beograd-Niš, tako da, kako je kazao, oni koji su tražili da se ukinu pristupni fondovi, tražili su da se ne gradi ta pruga, kao i da se ne rekonstruiše deo pruge Beograd-Bar od Valjeva do Vrbnice, što je veoma važno za građane Priboja, Užica i Požege. 

"Oni su tražili i da se prekine, izgradnja autoputa Niš-Merdare, što je važno za građane Kruševca i Prokuplja. Tražili su i da se prekine rekonstrukcija pruge Niš-Merdare, da se prekine rekonstrukcija pruge Niš-Brestovac, da se prekine izgradnja vijadukta od Niša, da se ne radi rekonstrukcija pruge Stalać-Kraljevo-Rudnica. Tražili su da se prekinu svi razvojni projekti", rekao je Vesić.

On je dodao da se pri svim tim zahtevima,  opozicioni poslanici nisu setili da kada su već u Briselu, pomenu teror Aljbina Kurtija nad Srbima, etničko čišćenje našeg naroda ili ukidanje dinara.

"Oni su otišli tamo da bi naneli štetu Srbiji a ne da bi učinili nešto dobro za građane. Zato će njihovo ponašanje na današnji dan ući u istoriju političkog beščašća. Jer rezolucije, pa i one najbesmislenije, dođu i prođu, a bruka ostaje doveka!", zaključio je Vesić.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

VesićEPRezolucija o Srbiji
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva