:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 09, 2024   10:04

0

35

Visok nivo dočeka Vučića u Parizu pokazao spremnost Francuske da uvažava Srbiju

Sociolog Vladimir Vuletić izjavio je danas da je visok nivo dočeka za predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Parizu, gde je Vučić boravi u zvaničnoj poseti, pokazao da je Francuska spremna da uvažava Srbiju, ali i da je Srbija spremna da u Francuskoj prepozna jakog igrača na evropskoj i globalnoj sceni, koji može biti veliki prijatelj Srbije.

Vuletić je za  Ta n j u g  rekao da je najveći politički značaj ove posete i razgovora Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona činjenica da Srbija kroz ove razgovore stiče prijatelja, nekoga ko će učiniti najviše što je moguće da bi protežirao interese Srbije i da bi njenu poziciju učinio vidljivom.

"To je ono što nam je, zapravo, nedostajalo sve vreme. Mi jesmo na neki način kroz posebne odnose koje smo imali sa Rusijom imali takvu vrstu zaštitnika ali poslednjih nekoliko godina Rusija je gurnuta na marginu, nosi se problemima sopstvene bezbednosti", ocenio je Vuletić.

On smatra da nam ta vrsta oslanjanja na Rusiju često predstavlja veći problem za realizaciju naših interesa nego što nam može biti od koristi. 

Ukazuje da je važno da se reaktiviraju specijalne veze koje Srbija ima sa Francuskom, kako bi Francuska bila neko ko će u većoj meri štititi interese Srbije.

"To ne znači da sve ono što mi želimo Francuska može da realizuje, ali znači da ipak imamo prijateljsku zemlju koja će uvek biti tu da ravnopravno sa drugim pozicijama predstavi našu poziciju. Mislim da je to najznačajniji politički benefit ove posete", dodao je Vuletić. 

Vuletić smatra da je ova poseta na neki način kruna jedne dugogodišnje strategije i posebnih odnosa koje predsednik Vučić ima sa Makronom. 

Izvor: T a n j u g

Vladimir VuletićAleksandar Vučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva