:

:

TV Most

clock

Maj 02, 2024   10:46

0

47

Visoke kazne za vozače za brzu vožnju, korišćenje mobilnog telefona, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola

Oko osamsto kazni  napisano je na severu Kosova otkako je, pre mesec dana, stupio na snagu novi Zakon o saobraćaju.

To je za Radio Mitrovica sever potvrdio šef saobraćajne jedinice za region sever Kosova Muniš Avdiu. S druge strane kaže da je broj kazni u ostatku Kosova u proseku oko 2 500 dnevno.

Najviše prekršaja vozači su pravili zbog neprilagođene brzine, preticanja na punoj liniji, kao i vozeći pod dejstvom alkohola ili koristeći mobilni telefon tokom vožnje.

Avdiu kaže da je nula tolerancije za vožnju pod dejstvom alkohola za profesionalne vozače, ali da zavisno od toga u koliko je alkoholisanom stanju vozač, srazmerno tome je i visina kazne, a to može značiti pored novčane i oduzimanje dozvole, kao i automatsku zabrana vožnje.

Kazna ukoliko niste vezani sigurnosnim pojasom  je 150 evra. Korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje je 100 evra, ali samo ako vam je to prvi prekršaj tog tipa. Sledeča kazna za isto delo je od 200 do 500 evra. Kazna se umanjuje na pola ukoliko se plati u roku od 15 dana, dok je rok za žalbu osam dana. Kaže i da tokom aprila nisu oduzeli nijednu vozačku dozvolu na severu Kosova.

Šef saobraćajne jedinice za region sever kaže da primetno veći broj policajaca je radi sigurnosti u saobraćaju.

Vozači su dužni da imaju i obaveznu opremu koja podrazumeva prvu pomoć u roku važnosti, trokut, uže za vuču, prekrivač (ćebe).

Vozački koji poseduju probne dozvole ne mogu sami da voze,  sem u prisustvu starijeg vozača, dok im je vožnja zabranjena posle 22 časa.

Avdiu je apelovao je na vozače da budu oprezni i discipinovani zbog kako kaže svoje sigurnosti.  „Nije cilj policije da kazni ljude, nego da ih štiti. Za nas je najbolje da ne bude nijedna kazna“ kaže.

Zakon predviđa i to da pod dejstvom alkohola putnik ne sme sedeti na prednjem sedištu do vozača.  

Ukoliko ste zaboravili da upalite svetla tokom dana, kazna je dvadeset evra, a ukoliko ne držite bezbedno rastojanje platićete kaznu u iznosu od 40 evra.

Zakon predviđa različite visine kazni za prekoračenje brzine, zavisno za koliko je vozač vozio brže u odnosu na ograničenje. Primera radi ako je dozvoljena brzina 50, a vozite 55 km/h  na sat platićete 20 evra. Međutim srazmerno povećanju nedozvoljene brzine, rastu i kazne i idu i do 500 evra ukoliko je prekoračenje veće za sto u odnosu na dozvoljenu brzinu.

Pored novčane kazne izriče se i  mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje jedne jedne godine, kao i pet negativnih bodova.

U slučaju da vozaču prekorači brzinu  u zoni škole kazna se udvostručuje.

 Profesionalnim vozačima, instrukorima vožnje,  novom vozaču, kao i vozaču kategorije B, kada je  upravljanje vozilom osnovna profesija, kao što su taksista, vozač hitne pomoći, vozač institucija, ne dozvoljava se upravljanje vozilom u putnom saobraćaju ako je pod uticajem alkohola. Vozačima koji nisu profesionalci ne  dozvoljava se upravljanje vozilom u putnom saobraćaju ako u krvi ima alkohola više od nula zarez pet (0,5) promila.

 Kazna za vožnju pod dejstvom alkohola kreće se od 150 do 500 evra, zavisno od količine alkohola. Izriče se i mera zabrane upravljanja motornim vozilom od tri meseca do godinu dana, kao i negativni poeni.

Izvor: Radio Mitrovica sever; Foto: Radio Mitrovica sever

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva