:

:

TV Most

clock

Oktobar 27, 2023   10:44

0

109

Vlada Crne Gore pre 1. novembra; Da li je mesec dana odlaganja popisa dovoljno

Pokret Evropa sad (PES) mandatara Milojka Spajića očekuje da će nova Vlada Crne Gore biti formirana pre 1. novembra za kada je zakazan popis stanovništva.

To je za TVCG rekla Jelena Nedović iz PES i dodala:

"Kad se formira vlada, na sledećoj sednici će se usvojiti nova uredba kojom će popis biti odložen za mesec dana i pretpostavlja se da će početi 1. decembra".

Uredbu o održavanju popisa stanovništva u Crnoj Gori od 1. do 15. novembra donela je još u februaru ove godine vlada u tehničkom mandatu premijera Dritana Abazovića.

Abazović je stava da nema nikakvih razloga za odlaganje popisa, što je najavio budući premijer Spajić, nakon što je Demokratska partija socijalista, bivšeg lidera Mila Đukanovića, sa strankama svojim tradicionalnim partnerima, već započela bojkot popisa.

Kako su preneli podgorički mediji, nastavak konstitutivne sednice Skupštine Crne Gore zakazan je za ponedeljak, 30. oktobra. Skupština bi nakon izbora predsednika i drugih skupštinskih organa mogla istog dana ili već sutradan da održi sednicu na kojoj bi bila izabrana nova vlada i doneta nova uredba o odlaganju popisa.

Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju kaže da sve može da se uradi odlukama vlade i da se popis može zaustaviti, prenosi portal RTCG.

Pitanje je samo  da li je 30 dana odlaganja dovoljno.

"Mislim da je mesec dana dovoljno,jer parlamentarna vecina je pokazala da ima razumevanja za sve politicke subjkte i građane koji imaju sumnje u popis", kaže ona.

S druge strane, Miloš Vukanović istoričar kaže da se za mesec dana ne može nista promeniti, jedino ukoliko bi došlo do razvoja softvera pomoću kojeg bi svaki građanin mogao da proveri unesene podatke.

"Adekvatan sistem teško može biti postavljen za mesec", smatra on. 

U PES-u, pak, kažu da za softver imaju više vremena, odnosno da popis traje 15 dana. 

"Mi šest mesci imamo rok da se svi podaci obrade, samim tim imamo rok da unapredimo Monstatovu verziju softvera, kojom će građanin moći da proveri popisnice", istakla je Nedović. 

U PES-u su spremni i na dijalog sa onima koji imaju određene zahteve. Ne vide problem da u popisnim komisijama budu svi koji bi da isprate proces. Ali, za dogovor je, kažu, potreban kompromis. 

Uz ostale mehanizme kontrole koje je predložio Monstat, u PES-u ne vide razlog za dalje nepoverenje i zato veruju da je odlaganje ovog procesa na mesec dana dovoljno.

Izvor: T a n j u g

Crna GoraVlada Crne Gorepopis
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva