:

:

TV Most

Foto: Vijesti

clock

Januar 17, 2020   16:52

0

34

Vlada Crne Gore: Vlast se ne bira i ne ruši na litijama

Reagujući na izjavu mitropolita Amfilohija, Vlada Crne Gore saopštila je da se nijedna vlast nije birala na litijama i dodala da je spremna na dijalog.

U saopštenju se navodi da je mitropolit Amfilohije rekao na sinoćnjoj litiji u Tivtu da crnogorsku vladu treba srušiti ako ne povuče Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, prenosi RTCG.

"Podsećamo mitropolita da se Vlada se bira u Parlamentu voljom predstavnika naroda izabranih na demokratskim izborima, a posebno da se nijedna Vlada nije birala niti će biti rušena na litijama, bilo kojim povodom", navodi se u saopštenju.

Iz Vlade Crne Gore napominju da je to zabranjeno Ustavom, a delovanje crkve odvojeno od države.

"Pa će i Vlada i svi državni organi odlučno stojati na poziciji odbrane Ustava i zakona, i na njima zasnovanog poretka", navodi se u reagovanju.

Nijedan zakon, kako su saopšteno, pa makar ne bio ni odličan ni vrlo dobar – ne uvodi bezakonje nego red i poredak u nekoj oblasti društvenog života.

"Stoga još jednom podsjećamo i građane, i vjernike, i sveštenstvo - da upravo riječ Božija zapovijeda da se vjernik moli za vlast u onom mjestu gdje živi da bi zbog opšteg dobra i njemu bilo dobro. Po pravoslavnom učenju - ko se protivi zakonu, protivi se i Božjem poretku", navodi se u saopštenju.

Iz crnogorske vlade poručuju da žale što i ovom izjavom mitropolit Amfilohije još jednom pokazuje da se ne drži Ustava, već neodržive pozicije da je crkva iznad države iako je Crna Gora demokratska i sekularna država. "Za očekivati je da bude vjerski poglavar kojeg upravo ova Vlada drži za svog legitimnog sagovornika".

Poručuje se da Vlada Crne Gore ostaje posvećena dijalogu sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom u cilju punog razumevanja zakona, njegove bolje implementacije i stvaranja uslova za potpisivanje temeljnog ugovora.

"Najmanje toliko očekujemo i od mitropolita Amfilohija", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: RTS, RTCG

Crna GoraZakon o slobodi veroispovesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva