:

:

TV Most

clock

Februar 11, 2019   15:15

0

188

Vlada i eksperti u borbi protiv odliva radne snage

Država će u narednom periodu raditi na tome da se smanji broj građana koji napuštaju Srbiju u potrazi za kvalitetnijim životom, ali i da se vrate oni koji su već otišli. Na strategiji sprečavanja ekonomskih migracija radiće i tim eksperata koji će imati logističku podršku Vlade, bez političkog uticaja, rekao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Ministar Zoran Đorđević učestvuje u prvom zasedanju Koordinacionog tima za praćenje tokova iz oblasti ekonomskih migracija, u kojem su i ministri finansija, privrede, prosvete, državne uprave i lokalne samouprave, sporta i omladine, za demografiju i populacionu politiku, kao i predstavnici poslodavaca i sindikata i SANU.

Đorđević kaže da je prvi i i jedini zadatak tog tela da se promene okolnosti i uslovi pod kojima se dešavaju migracije, kako bi se zadržali građani u Srbiji, ali i vratili oni koji su otišli.

"Daćemo odrešene ruke ekspertima u timu da mogu da dobiju logistiku od Vlade, bez mešanja politike i političkih odluka, sa željom da promenimo način razmišljanja, odnos države i okolnosti i kao zemlja postanemo zanimljivi, ne samo za ostanak, već i za život", rekao je Đorđević u pauzi zasedanja.

Očekuje da će tim predložiti rešenja na kratki rok, ali i strategiju za duži period. 

Dodaje i da očekuje da tim bude pojačan ljudima koje će predložiti sadašnji članovi, koji su, kaže, eminentni stručnjaci. 

Ministar je naveo da je država trebalo da preduzme slične mere i ranije, ali da je to svakako bolje učiniti sada, nego čekati da država uđe u EU i da granice za migracije budu potpuno otvorene.

"Ovo je od strateškog značaja za Srbiju. Prva smo zemlja koja nije ušla u EU, a počeli smo da radimo na rešavanju ovog problema, nismo čekali trenutak da budemo u problemu kao i druge zemlje EU, poput Hrvatske i Rumunije", naglasio je Đorđević.

Ukazao je da su neka od rešenja otvaranje novih radnih mesta, kreiranje boljeg poslovnog ambijenta i klime, digitalizacija, ali dodaje da, pored ekonomskog i materijalnog momenta, ima i mnogo drugih pitanja koje utiču na kvalitet života i da je potrebno da država pokaže građanima da brine o njima.

"Verujem da imamo potencijala da budemo privlačni i drugima", rekao je Đorđević i dodao da će tim da se sastaje na svaka dva meseca. 

Član tima, profesor Vladimir Grečić kaže da pitanje migracija nije samo problem Srbije, već i globalno i da je dobro što je ta tema pokrenuta, jer do sada nije bila visoko na lestvici političke agende.

Kako kaže, jedan deo građana koji je otišao se vraća u Srbiju, ali je i dalje potrebno da broj povratnika bude veći. 

"Kakav će biti rezultat, ne mogu unapred da kažem. Nismo razradili metodologiju, više institucija je uključeno, ali u timu sam jer verujem da nešto može da se uradi. Sve zavisi od nas", istakao je Grečić.

Navodi da su migracije povećane od 2008. godine, zbog ekonomske krize, te iznosi podatke OECD po kojima je te godine iz Srbije otišlo 27.000, 2015. godine 60.000, dok je 2016. godine taj broj bio 44.000. 

Gordana Bjelobrk iz Republičkog zavoda za statistiku kaže da su poslednjih godina intenzivirane migracije, te da sve institucije treba da budu maksimalno angažovane, kako bi se stvorio ambijent da mladi ljudi nakon završenog fakulteta ostanu u zemlji.

"Time bismo uvećali broj stanovnika, ali bi se obezbedila i zamena generacija", rekla je Bjelobrkova.

Izvor: Танјуг

Vladaodliv radne snageeksperti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva