:

:

TV Most

clock

Septembar 06, 2023   14:18

0

92

Vlada Srbije usvojila Predlog završnog računa budžeta za 2022.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o Završnom računu budžeta za 2022. godinu. Ukupan javni dug 31. decembra iznosio je 55,1 odsto BDP-a. Na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, usvojen Zaključak o saglasnosti da se usluga obaveznog genetičkog neonatalnog skrininga za spinalnu mišićnu atrofiju za svu novorođenčad u Srbiji obavlja na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Fond za mlade talente naredne sedmice raspisuje konkurs za srednjoškolce.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o Završnom računu budžeta za 2022. godinu prema kojem ukupni prihodi i primanja ostvarena po osnovu prodaje nefinansijske imovine budžeta Srbije za 2022. iznose ukupno 1.746 milijardi dinara (1.746.095.321.490).

Ukupni rashodi i izdaci za nabavku nefinansijske imovine budžeta Republike Srbije za 2022. godinu iznose 1.759.683.550.831 dinara, dok je fiskalni deficit 233.511.101.193 dinara, saopšteno je iz Vlade.

U strukturi ukupno ostvarenih prihoda i primanja najveći procenat se odnosi na porez na dodatu vrednost u iznosu od 45 odsto, zatim akcize koje iznose 19 odsto i neporeski prihodi i primanja od prodaje nefinansijske imovine koje u strukturi učestvuju sa 13 odsto.

Ukupan javni dug Srbije, na nivou centralne države, na dan 31. decembar 2022. godine, iznosio je 55,1 odsto BDP. Tokom 2022. godine, došlo je do smanjenja učešća javnog duga u BDP-u na centralnom nivou vlasti sa 56,5 odsto, koliko je iznosilo na kraju 2021. godine, na 55,1 odsto, navodi se u saopštenju.

Genetički neonatalni skrining za spinalnu mišićnu atrofiju na Biološkom fakultetu

Vlada Srbije usvojila je, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, Zaključak o saglasnosti da se usluga obaveznog genetičkog neonatalnog skrininga za spinalnu mišićnu atrofiju za svu novorođenčad u Srbiji obavlja na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Zaposleni u Centru za humanu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u Srbiji imaju višedecenijsko iskustvo u molekularno-genetičkoj dijagnostici retkih bolesti, pre svega neuromišićnih i neurodegenerativnih i adekvatno obrazovane ljudske kapacitete za obavljanje ovog skrininga, saopšteno je iz vlade.

Kako je navedeno, spinalna mišićna atrofija je vodeći uzrok smrtnosti kod novorođenčadi, da bi se postigao maksimalan učinak terapije koja se obezbeđuje iz sredstava budžeta i kako bi se opravdali napori i ulaganja našeg zdravstvenog sistema u lečenje ove bolesti, neophodno je njeno otkrivanje na samom rođenju.

Takođe, u potpunosti je uspostavljena procedura genetičkog neonatalnog skrininga ne samo u labroratoriji, već i u komunikaciji relevantnih institucija (Biološki fakultet, porodilišta, slanje uzoraka, zbrinjavanje beba sa postavljenom dijagnozom spinalne mišićne atrofije).

Fond za mlade talente naredne sedmice raspisuje konkurs za srednjoškolce

Vlada Srbije usvojila je izmenjenu i dopunjenu Odluku o obrazovanju Fonda za mlade talente Republike Srbije kojom je predviđeno da Fond sledeće sedmice raspiše knkurs za dodelu nagrada učenicima srednjih škola za postignute uspehe na priznatim takmičenjima u zemlji i inostranstvu u toku kalendarske 2022. godine.

Po konkursu, koji će biti otvoren do kraja oktobra, nagrađuju se učenici srednjih škola koji su osvojili jednu od prve tri nagrade na priznatim takmičenjima, a nagrade su u iznosu od 20.000 do 200.000 dinara, u zavisnosti od osvojenog mesta i ranga takmičenja, saopšteno je iz Vlade.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

Vlada Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva