:

:

TV Most

clock

Avgust 15, 2022   18:41

0

120

Vladika Teodosije iz Banjske: Zemaljsko je prolazno, nebesko večno i doveka

"To je poruka, braćo i sestre, svima nama koji trpimo, koji patimo, bilo u opasnosti, bilo u bolesti, bilo u nemaštini - da znamo da je ovo zemaljsko prolazno i za malena, a ono nebesko da je večno i doveka" - poručio je danas iz manastira Banjska episkop raško-prizrenski Teodosije. 

On je u Banjskoj služio liturgiju gde je i obeležena manastirska slava Prenos moštiju Svetog Arhiđakona. 

"Zemaljsko prolazi kako god da je i kad je lepo i kad je ružno, ono prolazi, ali nas Gospod očekuje na nebu, on nam je priredio dan koji nikada neće proći. Iz ovih vremenskih dana ulazimo u Gospodnji dan, neprolazni dan, u večnost i mnogo je važnije gde ćemo biti tamo, nego kako nam je ovde, na zemlji" - kazao je u dalje vladika u svojoj besedi. 

"Tako i mi, i danas, i na ovim prostorima, i svuda gde živimo treba da imamo veru u Boga, onu veru koju je imao prvomučenik Arhiđakon Stefan, da verujući u Boga, nikada ne posustanemo, da nikad ne siđemo sa pravog puta Božijeg, već da imamo stalno svoj cilj pred očima, a naš cilj nije od ovoga sveta, već je on zadat i zacrtan svetim mučenicima, prepodobnima, onima koji su Bogu ugodili" - dodao je.

"Prete nam i čine sve da nestanemo sa ovih prostora, a sa druge strane, Gospod nas obasipa sve većim blagom. Kao nikada ranije naše svetinje se obnavljaju u svakom pogledu i naš narod budući u iskušenju i nevolji, upravo hita tim svetinjama, i Gospod hoće da se mi iscelimo najpre duhovno", kazao je. 

"Neka bi Gospod i današnji praznik nama bili krepost, snaga, uteha za sve što činimo, za sve što radimo. Svima koji se trude u Božijem vinogradu, delajući onako kako Gospod zapoveda - da Gospod daruje i silu i blagodat kako bi mi u naše vreme mogli da sačuvamo i održimo sve ono što nam je predato, našu veru, naše svetinje, da sačuvamo svoje ime i svoje postojanje na ovim svetim prostorima”.

Podsetio je da je Sveti Kralj Milutin podigao mnoštvo svetinja i obnavljao ih, a da je Banjsku odredio sebi za grobno mesto, te da je ona njegova najvažnija zadužbina koju je posvetio svetom prvomučeniku Arhiđakonu Stefanu.

"Budući prvomučenik i apostol dao je primer mnogima i svim svetim apostolima" - kazao je vladika raško-prizrenski. 

Izvor: Radio Kontakt Plus; Foto: Manastir Visoki Dečani, manastir Banjska

KiMBanjskaTeodosije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva